Umjetnost za humanost | Studenti ALU-u u humanoj misiji: Izložba za pomoć unesrećenima u poplavama

0
Radiosarajevo.ba

Asocijacija studenata Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu u srijedu, 16. oktobra u galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, otvorilo je humanitarnu izložbu pod nazivom "Umjetnost za humanost".

Izložba je otvorena u 17:30 sati, a trajat će do 19:30 sati kada će biti zaključena aukcija samih umjetničkih radova. 

Mladi umjetnici i umjetnice, studenti i studentice svih godina ALU nesebično su, na način na koji najbolje znaju, dali svoj doprinos za pomoć unesrećenim u poplavama koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu ovaj mjesec. 

Zlatko Lagumdžija osudio postupke Christiana Schmidta: "Postao je kao Vegeta, miješa se u sve živo"

Svi prihodi prikupljeni od prodaje radova, bit će donirani organizaciji Pomozi.ba

Ovo je jedinstvena prilika da građani i građanke BiH pruže pomoć zajednici kada je solidarnost najpotrebnija, a da zauzvrat dobiju umjetničko djelo čija je početna cijena postavljena značajno ispod same realne vrijednosti umjetničkog djela. Ulaz na izložbu je slobodan. 

Za portal Radiosarajevo.ba, govorila je Belma Mašić, predsjednica Asocijacije studenata ALU u Sarajevu. 

"Naša izložba se zove 'Umjetnost za humanost', jer smo odlučili da pitamo studente i studentice da li žele donirati svoje radove i djela, te da sredstva od prodaje tih djela doniramo Pomozi.ba, prema onima kojima je najpotrebnije, koji su pogođeni prirodnom katastrofom". 

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Otvorena izložba "Umjetnost za humanost"

"AS ALU je i ranije držala izložbe, ali ovo je prva, čini mi se u BiH, koja se bavi upravo pomoći poplavljenim područjima, a nadamo se i da će biti zadnja. Da se više ovakve situacije neće ponavljati", te je dodala i da "Nismo htjeli određivati cifre jer je to nezahvalno. Htjeli smo da svi učestvuju bez obzira na finansijsku situaciju. Cifre su simbolične, radovi vrijede dosta više, a naravno, ako neko bude želio dati više, slobodan je da to učini". 

Na otvaranju izložbe, navedeno je da su izloženi radovi djelo više od 60 studenata i studentica, a trenutno je na izložbi izloženo više od 130 radova različitih tehnika, pa tako možemo pronaći i predivne slike rađene uljanim bojama, grafički dizajn, grafiku, kiparstvo, sve do naušnica koje prave studenti i studentice. 

Minimalni iznosi su od 10 KM, a najskuplje dvije izložene slike su početne cijene od 500 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak