Ljubitelji umjetnosti, evo gdje izaći: Večeras otvaranje izložbe Fikreta Libovca "Pred granapom"

0
Radiosarajevo.ba
Ljubitelji umjetnosti, evo gdje izaći: Večeras otvaranje izložbe Fikreta Libovca "Pred granapom"
Akademija likovnih umjetnosti / Fikret Libovac jedan od najznačajnijih umjetnika Bosne i Hercegovine

Nakon dvogodišnje pauze, izložba radova dugogodišnjeg nastavnika Akademije likovnih umjetnosti Fikreta Libovca ponovo će otvoriti svoja vrata ljubiteljima umjetnosti u Sarajevu. Izložba pod nazivom "Pred granapom" biće otvorena u četvrtak, 12. septembra 2024. godine, u 19 sati u prostoru Galerije ALU.

Fikret Libovac, poznat po svojoj jedinstvenoj umjetničkoj tehnici i stilu, predstavljat će svoj rad kroz skulpture koje oslikavaju svakodnevni život i susrete u urbanom okruženju. Njegova djela prikazuju likove koji su na neki način povezani s običnim, ali značajnim trenucima života, i to kroz specifične materijale poput žice i ljepljive trake, što dodaje autentičnost njegovim radovima.

Od najpoznatijih instalacija u gradu Sarajevu izdvajaju se "Ptice" koje su žičane skulpture sa dušom. U jednom intervju za portal Radiosarajevo.ba, na pitanje koliko je do sada stvorio ptica odgovorio "Čitava jata.... Znao sam ih postavljati na zidu, u prostoru, u prirodnom ambijentu, na potoku, na pijesku, u kavezima, otvorene, zatovrene.... Price su neiscrpna tema koja mi nikada ne može dosaditi".

U Drini pronađeno tijelo muškarca čiji je nestanak prijavio njegov brat

U Drini pronađeno tijelo muškarca čiji je nestanak prijavio njegov brat

Fikret Libovac rođen je 1957. godine u Prijedoru. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1984. godine. Postdiplomske studije na istoj Akademiji završio 1990. godine. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH) i trenutno radi kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Neke od njegovih odabranih izložbi su: Collegium Artisticum, Sarajevo (2013), BKC Tuzla, Tuzla (2005), Le Cercle d'Art Contemporain, Francuska (2000), te Innenseite, Njemačka (1997). 

Izložbu možete pogledati radnim danima od 10:00 sati do 16:00 sati, a u ulaz je slobodan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije