Umjetnica i profesorica koja je ostavila neizbrisiv trag: Sarajevo se oprostilo od Alme Suljević

0
Radiosarajevo.ba

U Narodnom pozorištu u Sarajevu danas, 26. septembra održana je komemorativna sjednica povodom smrti profesorice i umjetnice Alme Suljević, koja je preminula 20. septembra u 61. godini.

Komemoracija je održana u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu i Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, a istoj su prisustvovale ličnosti iz javnog života, između ostalog, glumci Nermin Tulić i Almir Kurt Kugla, političar Edhem Bičakčić...

"Kroz svoj umjetnički rad i pedagoški angažman, Alma Suljević ostavila je neizbrisiv trag u umjetničkoj zajednici Bosne i Hercegovine. Njena posvećenost mladim umjetnicima i promociji likovne umjetnosti bila je izuzetna, a njena energija i ideje inspiracija mnogima", poručili su iz Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Neumorni ekolog iz BiH godinama besplatno čisti prirodu: 'Nisam mogao gledati'

Dženaza Almi Suljević klanjana je u utorak, 24. septembra ispred Begove džamije, a ukopana je na groblju Bare.

Podsjetimo, Alma Suljević diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu - Odsjek kiparstvo i postdiplomski studij savremene filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Poznato vrijeme komemoracije Alme Suljević: Inspirisala je mnogo mladih umjetnika

Njene izložbe su upečatljive, a neke od njih su Omaž Vanji Radauš, instalacija od hrane iz humanitame pomoci, UNHCR, galerija Paleta (1993), Kentauromahija, kinetička skulptura na tramvajskoj stanici, Sarajevo (1994), Passage Europe, Svete ratnice (2004), Bujrum, izvolite!, preformans, XV Women Art Festival/ Woman's place (2006), Kentauromahia Re/Born, kinetička skulptura u javnom prostoru, Galerija savremene umjetnosti, Brodac, galerijski projekt Mak Hubjer (2019).

Među njenim radovima posebno se izdvaja skulptura "Kentauromahia", spomenik civilnom otporu grada Sarajeva tokom opsade koju je kreirala u ratu, dvije godine nakon što je 2. maja 1992. granatiran tramvaj u centru Sarajeva.

Alma Suljević je bila dobitnica više nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad i angažman, uključujući: Prvu nagradu na izložbi Collegium Artisticum , Područje skulpture (1992), Prvu nagradu na izložbi Collegium Artisticum , Oblast savremenih medija (2001), Grand Prix na izložbi Collegium Artisticum (2003.), Nominacija za kolektivnu Nobelovu nagradu za mir - za umjetnički rad na podizanju svijesti domaće i međunarodne javnosti o postojanju neposredne opasnosti od mina u Bosni i Hercegovini, kao i aktivno učešće u uklanjanje mina (Ženeva, Švicarska, 2005.).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak