U Sarajevu u petak svira svjetski poznati pijanista Peter Jablonski

Radiosarajevo.ba

U Sarajevo stiže svjetski poznati pijanista Peter Jablonski. 

On će u petak 23. februara nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju i prvi put se predstaviti  sarajevskoj publici. Za ovu priliku odabrao je popularni Koncert za klavir br. 1 P. I. Čajkovskog.

Orkestar Sarajevske filharmonije predvodit će maestra Samra Gulamović, a ova večer ostat će u pamćenju mnogima, s obzirom da se radi o solisti koji je do sada surađivao s najvećim dirigentima, kao što su Vladimir Ashkenazy, Valery Gergiev, Charles Dutoit, Kurt Sanderling, Esa-Pekka Salonen, Riccardo Chailly, Daniele Gatti, Myung-Whun Chung i dr.

Dostignuća Petera Jablonskog priznao je i švedski kralj koji mu je 2005. godine dodijelio kraljevsku medalju Litteris et Artibus. 

Jablonski je izvršni direktor Jablonski Piano Academy i umjetnički savjetnik Tokyo International Piano Association. Od 2017. godine profesor je klavira na Royal College of Music u Londonu.

Osim ovoga, na koncertu ćemo imati priliku čuzti omiljenu Klasičnu simfoniju Sergeja Prokofieva, te Coriolan uvertiru  L. van Beethovena.

Koncert počinje u 20,00 a ulaznice su na prodaju na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak