U Pozorištu mladih premijera filma o šest decenija postojanja MESS-a

0
Radiosarajevo.ba
U Pozorištu mladih premijera filma o šest decenija postojanja MESS-a

Kao uvertiru u predstojeći 64. Festival MESS, za sve ljubitelje pozorišne umjetnosti i poštovaoce festivala organizatori priređuju premijerno prikazivanje dokumentarnog filma 60. godina MESS-a autorice Hane Bajrović Čardaković, prema scenariju Nihada Kreševljakovića.

Premijera filma bit će upriličena u Pozorištu mladih u  srijedu, 11. septembra s početkom u 18:00 sati.

"Ovim filmom smo željeli obilježiti preko 60 godina djelovanja teatarskog Festivala MESS koji je u tom periodu postao jedan od simbola našeg grada, ali i države, i koji se zajedno sa njima mijenjao, razvijao, imao svoje uspone i padove, ali se i trudio da bude prostor u kojem bi ljudi učili, uživali i upoznavali svijet. On je takoder i svojevrsni omaž svim ljudima koji su bili na njegovom čelu, vjerujući u ideju i misiju koju Festival od svojih početaka njeguje, kao i svim ljudima koji su kroz godine bili i još uvijek jesu dijelom MESS-a, i kao radnici, učesnici, ali i kao publika", govori Hana Bajrović-Čardaković.

"Nećemo umirati u tišini": Žene traže da femicid bude posebno krivično djelo u Krivičnom zakonu FBiH

U dokumentarnom filmu bivši direktori i sadašnji direktor Festivala MESS, govore o njegovim počecima, razvoju, misiji, težnjama, ali i problemima sa kojima se Festival suočava više od 60 godina. Kroz dokumente, fotografije i snimke iz bogate arhive festivala MESS, autori filma nam pričaju priču o najstarijem pozorišnom festivalu u ovom dijelu Evrope. O festivalu koji je neodvojivi dio Sarajeva, ali i Europe.

Pored autorice Hane Bajrović-Čardaković, u realizaciji filma učestvovali su: Nihad Kreševljaković, scenarista, Lejla Hasanbegović, izvrršna producentica, Dino Bajrović, narator, Nedim Alikadić, montažer i snimatelj. Muziku potpisuje Nedim Zlatar, dok je dizajn postera kreirala Sanja Kulenović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak