Uskoro počinje Al Jazeerin festival dokumentarnog filma: U fokusu stradanja Palestinaca

0
Radiosarajevo.ba
Uskoro počinje Al Jazeerin festival dokumentarnog filma: U fokusu stradanja Palestinaca
Foto: AJB Doc / Održan Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans

Sedmi Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koji se održava od 13. do 17. septembra u Sarajevu, donosi 24 dokumentarna filma koja svjedoče o nasilju nad Palestincima i govore o svjetskim ekonomskim i političkim turbulencijama, a sve u okviru teme “JUSTICE?”.

Program je dostupan na službenoj web-stranici Festivala, a bit će prikazan u Bosanskom kulturnom centru (BKC) i kinu Cineplexx Sarajevo.

Od gotovo 300 prijavljenih filmova, selektori su odabrali 24 najvažnija, koji će biti prikazani u četiri programske selekcije – Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i SmartDoc te četiri posebne projekcije, od čega je devet svjetskih premijera, 11 regionalnih i tri bosanskohercegovačke.

Nijemci vratili putnicu iz BiH zbog propisa koji mnogi zanemaruju

Nijemci vratili putnicu iz BiH zbog propisa koji mnogi zanemaruju

Akcenat na pitanju Gaze i Palestine

Edhem Fočo, direktor Festivala, ističe da se tema festivala sama nametnula.

“Tema JUSTICE? nametnula se sama. Mi znamo da nema pravde, to nije nikakva tajna, nije je bilo nikada u historiji. Američki indijanci su potpuno nepravedno izbrisani sa svoje zemlje ili australijski Aboridžini, ali ovo je današnje vrijeme gdje mi uživo gledamo šta se dešava i kakve se nepravde nanose Palestincima, kako svijet toleriše te nepravde, naročito onaj svijet koji promoviše ljudske vrijednosti.

To nam stvarno smeta, i vjerujem ne samo dokumentaristima, trebalo bi da smeta svakom normalnom čovjeku, tako da se tema nametnula sama. Htjeli smo staviti akcenat na pitanja Gaze i Palestine i boli nas to što su drugi festivali nekako prešli preko toga kao da to nije ubjedljivo najvažnija tema danas", rekao je Fočo.

Počeo je štrajk: Izrael stao na jedan dan za spas taoca

Počeo je štrajk: Izrael stao na jedan dan za spas taoca

"Imat ćemo dosta filmova i gostiju iz Palestine. Autori su nekada Palestinci, nekada nisu, ali tema je bitna. Da se govori o tim nepravdama koje se dešavaju i koje su se dešavale jer imamo i historijskih filmova o Palestini.

Naravno, nisu filmovi samo o Palestini, imamo filmova iz cijeloga svijeta, nagrađivanih na drugim festivalima, a neki njih će, kao i uvijek, imati premijeru kod nas. Mislimo da je ovime Festival došao na naredni nivo i nadamo se da će biti najbolji do sada. Pozivamo publiku da dođe", kazao je Fočo.

Govoreći o programu Festivala, selektor Sead Kreševljaković istaknuo je da su dva bosanskohercegovačka filma u najjačoj Takmičarskoj selekciji.

Benjamin Netanyahu se prvi put javno oglasio nakon iranskih napada: Evo šta je poručio

Benjamin Netanyahu se prvi put javno oglasio nakon iranskih napada: Evo šta je poručio

"Imamo posebnu čast da ove godine u Takmičarskom programu prikazujemo dva filma bosanskohercegovačkih autora, Oprosti nam dugove naše, Bosanca s adresom u Nizozemskoj Sergeja Krese i Izbor za miss zatvora Srđana Šarenca. Posebno smo ponosni na to što se dva naša filma predstavljaju u najjačoj selekciji.

Činjenica je da Al Jazeera Balkans, odnosno AJB DOC Film Festival posebnu pažnju posvećuju regionalnom i bh. filmu, a ove godine, kao i na prethodnih šest festivalskih izdanja u selekciji AJB Prikazuje ćemo imati četiri filma, od kojih je jedan hrvatska produkcija a tri su iz Bosne i Hercegovine. Od ukupno 24 filma, osam je bh. produkcije", potcrtao je Kreševljaković.

Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije AJB DOC-a donijet će peteročlani internacionalni žiri: Deborah London-Harrington, dokumentaristica i voditeljica Odjela za produkcijski menadžment u Dogwoofu, Namik Kabil, filmski reditelj i pisac, Mila Turajlić, dokumentaristica, Francesco Montagner, dokumentarista, te Myriam Francois, novinarka i dokumentaristica.

Hezbollah napao Izrael: Tvrde da su precizno pogodili vojni štab

Hezbollah napao Izrael: Tvrde da su precizno pogodili vojni štab

Svi takmičarski filmovi ulaze i u konkurenciju za nagradu programskog žirija Al Jazeere Balkans koji dodjeljuje nagradu AJB Program Award. Također, svi filmovi prikazani na AJB DOC Film Festivalu ulaze u konkurenciju za Nagradu publike.

Bogat program za dokumentariste, mlade autore i širu publiku

Kao i ranije, u saradnji s Al Jazeera Media Institutom te u partnerstvu sa Samsungom i projektom "Žene vode na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini" bit će održan trodnevni trening "Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom" pod vodstvom Farisa Bajrića i Jane Mote, a namijenjen je mladim autorima iz regije.

Sada već ustaljeno, pod okriljem AJB DOC Film Festivala, Al Jazeera Documentary Channel organizuje 3. AJD Industry Days, susrete za profesionalce iz dokumentarne industrije koji će povezati donosioce odluka s upečatljivim dokumentarnim projektima.

Prema riječima PR Festivala Nadire Dacić, AJD Industry Days postaje jedna od vodećih svjetskih platformi za industriju, izvan vodećih svjetskih centara.

Hezbollah uzvratio: Ispaljene rakete na Izrael

Hezbollah uzvratio: Ispaljene rakete na Izrael

"Od 270 prijavljenih projekata iz gotovo 50 zemalja selektovano je najboljih 29 koji će biti predstavljeni u četiri kategorije. Nagradni fond u iznosu više od 120 hiljada eura (234 hiljada KM) bit će raspodijeljen na najbolje projekte, a u fokusu je međunarodna saradnja i podrška mladim autorima.

Važno je naglasiti i to da dolazi preko 80 donosilaca odluka s najvažnijih filmskih festivala kao što je Sundance, Berlinale Forum, DOK Leipzig, IDFA, kao i direktori i predstavnici ARTE-a, najvažnijih javnih radio-televizijskih servisa iz Austrije, Češke i Hrvatske, koji čak dodjeljuju i nagrade"

Ovogodišnje izdanje akcenat stavlja na dokumentarne filmove koji pričaju ljudske priče, bave se gorućim društvenim pitanjima i promovišu univerzalne vrijednosti, s fokusom na regije koje su nedovoljno zastupljene u industriji dokumentarnog filma. Poticanjem kulturne razmjene, cilj ovog događaja jeste da potakne i dublje razumijevanje različitih perspektiva.

Bogat propratni program

Osim projekcija dokumentarnih filmova Sedmi AJB DOC donosi i bogat propratni program, masterclass "Život između kontrolnih tačaka" i panel diskusiju "Nasilje nad ženama".

Sedmo izdanje AJB DOC Film Festivala održava se pod pokroviteljstvom BH Telecoma, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Turističke zajednice Kantona Sarajevo Visit Sarajevo.

Trening se realizuje s Al Jazeera Media Institutom uz podršku Samsunga i projekta "Žene vode na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini" koji se implementira uz podršku Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (PBF) u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH. Projekat se implementira pod vodstvom rezidentne koordinatorice UN-a u BiH, a zajednički ga provode UN Women, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), piše Al Jazeera Balkans.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije