Predstavljen program 63. MESS festivala: Tračak nade u vremenu nesigurnosti, sukoba i katastrofa

0
Radiosarajevo.ba
Predstavljen program 63. MESS festivala: Tračak nade u vremenu nesigurnosti, sukoba i katastrofa
Foto: MESS / Predstave 63. izdanja MESS festivala

Internacionalni teatarski festival MESS će se ove godine održati od 30. septembra do 08. oktobra, a u glavnom programu će biti izvedeno 12 predstava iz cijelog svijeta.

Festival MESS ponosno najavljuje da će na 63. izdanju bosanskohercegovačka publika po prvi put imati priliku pogledati predstavu najpoznatijeg svjetskog koreografa Akram Khana, "Chotto Desh", u režiji i adaptaciji Sue Buckmaster, te predstavu "Wakatt" u produkciji Faso Danse teatra iz Burkine Faso, čiji koncept i koreografiju potpisuje istaknuti koreograf Serge Aimé Coulibaly. Nakon sedam godina, na festival MESS vraća se i veliki litvanski reditelj Oskaras Koršunovas sa spektakularnom predstavom "Othello". Kako je ranije najavljeno Festival će otvoriti predstava "Caligula" Ivan Franko teatra iz Ukrajine, u režiji Ivana Uryvskog, a iz Njemačke nam dolazi "T4. Ofelijin vrt" koju je režirao David Stöhr.

Iz regije ove godine na MESS dolaze predstave: "Djeca" Narodnog pozorišta u Beogradu, kompozitorice i rediteljice Irene Popović, kao i predstava "Pod oba sunca", Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, a u režiji Borisa Liješevića.

Značajan jubilej: U sarajevskoj Vijećnici obilježeno 50 godina JU OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar"

Značajan jubilej: U sarajevskoj Vijećnici obilježeno 50 godina JU OŠ "Mehmedalija Mak Dizdar"

I ove godine će u okviru Festivala biti održana festivalska premijera a riječ je o predstavi "Alice u krevetu", prema tekstu Susan Sontag, a u režiji Zoltána Balázsa, kojom koproducenti Scena MESS, SARTR i Maladype teatar obilježavaju 90 godina od rođenja Susan Sontag, i 30 godina od premijere predstave "Čekajući Godoa" koju je režirala u opkoljenom Sarajevu. "Smatram da je jako važno da mlade generacije saznaju više o Susan Sontag, o njenim idejama i njenom zalaganju za mir. Da to ne bude samo ime trga, već da zaista proniknu u to kako je ona razmišljala i kako danas glumci tumače te njene ideje", izjavila je kreativna producentica predstave Sylvia Huzsár.

Predstave 63. izdanja MESS festivala
Foto: MESS: Predstave 63. izdanja MESS festivala

Predstavnici bosanskohercegovačkih predstava na ovogodišnjem izdanju MESS-a, a prema selekciji Janka Ljumovića, su predstave: Totovi, u produkciji SARTR-a i u režiji Andraša Urbana, te predstava "Ivanov" u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, koju je režirao Paolo Magelli.

Ovogodišnje izdanje festivala stavlja akcenat na aktuelna društvena dešavanja, kritički govori o svim negativnim posljedicama za društvo i jasno artikuliše svoj stav da umjetnost uvijek mora biti glas razuma u svijetu u kojem živimo.

"MESS i ove godine reflektuje vrijeme u kojem živimo, vrijeme nesigurnosti koje je direktno rezultat onoga kroz šta prolazimo. Živimo u vremenu sukoba, ratova, društvenih i prirodnih katastrofa koje imaju posljedice ne samo materijalne već duhovne", istakao je direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković i dodao kako je važno što će se i ove godine dogoditi festival kao svemir ljudskih duša iz cijelog svijeta koje će se predstaviti na sarajevskim scenama.

Nihad Kreševljaković
Foto: MESS: Nihad Kreševljaković

"Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i ove godine je podržalo održavanje jednog ovakvog važnog festivala za naš grad i državu, a u budućnosti ćemo raditi i na povećanju budžeta kako bi festival ugostio još veći broj sjajnih umjetnika", poručila je Lejla Mujkić, pomoćnica za kulturu ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Kompletan program ovogodišnjeg izdanja Festivala MESS možete pogledati na stranici mess.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije