Sve nijanse sive u 'Sivim slikama' Hamzalije Muhića

0
V.A.Z.

Koliko se boja i valera može sagledati u sivoj? Akademski slikar Hamzalija Muhić nam kroz svoja djela daje odgovor na ovo pitanje. 

U galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, zaključno do petka 25. februara možete pogledati izložbu "Sive slike" autora Hamzalije Muhića. 

Kako kaže autor, iza dvadesetak izloženih slika stoji više od trideset godina skoro pa svakodnevnog rada i istraživanja. 

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"Naziv izložbe je jednostavan, tu nema mistifikacije, ukazuje baš na ono što posjetioci mogu da vide - sive slike. Iza svega ovoga što je naizgled jednostavno stoji mnogo prethodnog intenzivnog rada.

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Umjetnik Hamzalija Muhić i njegova izložba Sive slike

Meni je važno da sam svo to vrijeme proveo u pokušaju da dotaknem ljepotu, da je formulišem na ovaj, naizgled jednostavan način. Siva boja me opčinjava", kaže autor. 

Pažljivo gledajući njegove sive slike, uviđemo dubinu i višeslojnost. Na isti način autor Hamzalija Muhić razmišlja ne samo kad slika, već i kada svoje znanje, kao profesor slikarstva, prenosti učenicima u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti: 

"Ne želim im nametati svoj likovni jezik, ali im  pokušavam objasniti šta je to likovni jezik. Slikanje nije samo nanijeti jedan sloj boje, to je neprestano poigravanje s linijama i bojama. Podrazumijeva i dugotrajnost. Danas sam im rekao - ako i za trideset godina budete istrajavali u tome, onda ste dobro odabrali profesiju", kaže profesor Muhić. 

Izložbu "Sive slike" pogledajte svaki radni dan od 10,00 do 14,00 u školskoj galeriji, uz slobodan ulaz.  

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Umjetnik Hamzalija Muhić i njegova izložba Sive slike

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak