Reditelji BiH odgovorili Magodi: Vi niste adresa kojoj se obraćamo

1
Radiosarajevo.ba
Reditelji BiH odgovorili Magodi: Vi niste adresa kojoj se obraćamo

Nakon što je Udruženje rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini poslalo pismo premijeru Vlade FBiH Nerminu Nikšiću vezano za težak položaj bh. kinematografije, oglasio se ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda te naveo da je ovo ministarstvo u 2024. godini uložilo 2,5 miliona KM u kinematografiju.

Magoda je reagovao na ovo pismo iako nije upućeno njemu, a ponovo se oglasilo i Udruženje rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini.

"Udruženje rediteljica i reditelja BiH želi javnosti demantovati navode kantonalnog ministra za kulturu i sport gospodina Magode o 'neistinama' u našem pismu upućenom federalnoj Vladi BiH.

Elvedina Muzaferija postala nova ambasadorica Udruženja 'Dajte nam šansu'

Sve izrečeno u pismu URiR je tačno, provjerljivo i komparativno u odnosu na regionalnu i evropsku praksu subvecioniranja i organiziranja kinematografske djelatnosti. Naše pismo se odnosi na entitetsku razinu vlasti gdje postoji zakonska mogućnost donošenja regulativa kojom se može urediti i razvijati kinematografska djelatnost.

Mi pozdravljamo intenciju kantonalnog ministarstva za kulturu i sport o povećanim iznosima za film, ali to nije adresa kojoj smo se obratili i koja ima ingerenciju za rješavanje statusa bosanskohercegovačke kinematografije", saopćeno je iz Udruženja rediteljica i reditelja u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak