Danis Tanović žestoko kritikovao Trojku: "Izgubismo i ono malo dobrog što je funkcionisalo"

9
Radiosarajevo.ba
Danis Tanović žestoko kritikovao Trojku: "Izgubismo i ono malo dobrog što je funkcionisalo"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Danis Tanović

Bh. režiser i oscarovac, Danis Tanović, na društvenim mrežama je kritikovao vlast, konkretno koaliciju "Trojka".

"Očekivali smo mnogo pozitivnih promjena na kulturnoj sceni BiH s dolaskom 'Trojke', a na kraju izgubismo i ono malo dobrog što je nekako funkcionisalo. Aferim, junaci!!!", napisao je Tanović na mrežama.

Tanović, jedan od osnivača Naše stranke (NS), koji je kasnije istupio iz nje, jedan je od potpisnika pisma Udruženja režiserki i režisera u Bosni i Hercegovini koje je u ponedjeljak, 29. jula, upućeno premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću, u vezi s teškim položajem bh. kinematografije.

Mostarski ugostitelj tvrdi da je ekipa iz Jablanice bila i kod njih: 'Jeli, pili i samo otišli...'

Mostarski ugostitelj tvrdi da je ekipa iz Jablanice bila i kod njih: 'Jeli, pili i samo otišli...'

"Nakon godinu i dva mjeseca djelovanja aktuelne Vlade Federacije BiH i nade da ćemo uspostaviti funkcionalan sistem te napokon dobiti moderan filmski centar, sa žaljenjem moramo primijetiti da je kinematografija opet postala talac nejasne kulturne politike te dovedena u najgoru situaciju u posljednjih 20 godina (...) Budžet za film u BiH ste smanjili sa 1.740.000 eura na 1.510.000 eura.

Vašoj Vladi, "najbolji ambasadori naše države" i "jedna država bez kulture nije država već teritorija" ne samo da nisu razlog za jaču podršku, nego ovakvim odnosom i nemarom zapravo činite da bosanskohercegovački film nestane. Mislimo da je važno obavijestiti javnost da ako ovako nastavite, u vašem mandatu neće biti više domaće proizvodnje", naveli su, između ostalog, u pismu.

Status Danisa Tanovića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije