Povodom 30 godina opsade: Izložba na otvorenom "Shooting in Sarajevo"

1
Radiosarajevo.ba

Izložbom unutar modula memorija „Shooting in Sarajevo“, započeo je program obilježavanja 30. godina opsade Sarajeva, simbolično u Aleji snajpera.

Izložba "Shooting in Sarajevo" autora Roberta Biagiarellija i Luigija Ottanija je nastala na osnovu istoimene knjige koja je rađena kao projekt u periodu od 2015. do 2020. godine. 

Radili su je sa ciljem da posvete dio svog života i svog umjetničkog djelovanja Sarajevu i obilježavanju 30 godina od opsade Sarajeva.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Sve fotografije su nastale na mjestima koja su bila najčešća mjesta stradanja Sarajki i Sarajlija od snajperskih hitaca.

Foto: Dizajn Fabrika: Sjećanje na opsadu Sarajeva

Tokom opsade Sarajeva, većina gradskih grobalja su bili pod neprestanom artiljerijskom i snajperskom vatrom. Ova fotografija je nastala jednog tipičnog sarajevskog ratnog, zimskog dana. Paul Hansen, švedski fotoreporter, u jednom je intervjuu rekao da je fotografiju snimio u trenutku kada je "Sarajlija bacio buket cvijeća prema grobu svoje ubijene supruge. Nije mogao prići bliže zbog stalne snajperske vatre. Bila je to raketa ljubavi".

Izložbu možete posjetiti u Aleji snajpera do 19. aprila. 

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba Dženan Kriještorac posjetio je izložbu, šta je zabilježio pogledajte u našoj galeriji slika.

Dani opsade Sarajeva

Dani opsade grada Sarajeva - undefined

Foto: Dizajn Fabrika: Dani opsade grada Sarajeva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak