Pogledajte šta smo zabilježili na izložbi povodom velike godišnjice Zemaljskog muzeja BiH

3
Radiosarajevo.ba

Povodom 136. godišnjice Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, u muzejskom Odjeljenju za prirodne nauke, u četvrtak, 1. februara, pred velikim brojem zvanica otvorena je nova stalna postavka "Vodozemci i gmizavci Bosne i Hercegovine", što je prvi put u historiji ove nacionalne ustanove da na jednom mjestu budu prezentirane sve vrste herpetofaune, otkrivene dosad u njihovim prirodnim staništima.

Obraćajući se zvanicama prilikom otvorenja postavke, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj izrazio je javni protest vlastima na svim nivoima u BiH zbog višedecenijskog izostanka sistemske brige za Zemaljski muzej i druge institucije kulture od državnog značaja “kojima je država zatvorila vrata”. Prema njegovim riječima, “Zemaljski muzej su pokušali ubiti jer je trebalo ubiti i Bosnu u ovim depoima”.

Autor izložbe je Adnan Zimić, nekadašnji student Rifata Škrijelja, inače profesora na Odsjeku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu.

Bivši predsjednik nogometnog saveza Španije poljubio nogometašicu bez dozvole, pa završio na sudu

Škrijelj je za autora kazao da je još u studentskim danima pokazivao želju da istražuje dešavanja u prirodi i poseban interes ispoljavao za rad o gmizavcima i vodozemcima.

Adnan Zimić je tokom otvorenja izložbe rekao da je jedan od njegovih ciljeva skrenuti pažnju na ugroženost životinjskih vrsta izazvanu najviše ljudskim uticajem. Izložba nudi prikaz fascinantnih primjeraka autohtonih vrsta o kojima se inače malo zna, dodao je autor postavke.

Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Izložba "Vodozemci i gmizavci BiH"

Direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić je također govorio o Adnanu Zimiću i naveo da se u dosadašnjoj praksi te ustanove nije desilo ono što je sad da uposlenik sa tri godine staža bude autor neke stalne postavke, bilo koje tematike. "Stalne izložbe su inače veliki i zahtjevni muzejski događaji", dodao je Sijarić. Na te njegove riječi je Adnan Zimić nagrađen aplauzom velikog broja zvanica na večerašnjem događaju.

Izložba, trajna muzejska postavka "Vodozemci i gmizavci BiH" prikazuje sve vrste u njihovim prirodnim staništima na teritoriji Bosne i Hercegovine, koje su otkrivene do 2024. godine. Vrste su prikazane na potpuno realističan način, uključujući varijacije i spolni dimorfizam. Većina (75 posto) izloženih vrsta stvorena je 3D skeniranjem, modeliranjem i printanjem, dok je ostatak predstavljen prepariranim jedinkama.

Foto: N.G./Radiosarajevo.ba: Izložba "Vodozemci i gmizavci BiH"

Realizaciju izložbe su pomogli Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općina Centar i UNDP.

Posebnu zahvalnost Muzej duguje partnerima Fab Lab, zaslužnim za printanje modela korišćenih u izložbi, saopćeno je iz Zemaljskog muzeja BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak