Oživljena legendarna predstava: Ponovo imamo svoju Malu Floramye, i to kakvu!

0
Vesna Andree Zaimović

Bosna u Maloj Floramye

Svoj kozmopolitizam i vjeru u zajedništvo, Tijardović je iskazao i kroz karakteristični baletni intermeco u drugom činu posvećen plesovima jugoslovenskih naroda. S mnogo muzičkog ukusa, kompozitor je u partituru utkao folklorne elemente šest naroda jugoslovenskog područja, te su tako nastale baletne minijature nazvane: Srpkinje, Hrvatice, Slovenke, Makedonke, Crnogorke i Bosanke. 

Treba napomenuti da se ovaj segment operete nakon raspada SFRJ u pravilu nije izvodio, vjerovatno što se smatralo da pohvala zajedništvu nije više opravdana.

No dnevni politički trendovi su jedno, a univerzalne poruke drugo. Tako su Ivan Leo Lemo, Dario Vučić i koreografkinja Belma Čečo odlučili da nas počaste i ovu baletno-muzičku bisernu ogrlicu vrate u predstavu. Lijepo je bilo čuti kako splitski kompozitor u muzičkom smislu predstavlja i proslavlja Bosnu i njen suverenitet u društvu ostalih naroda ove regije.          

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak