Otvorena izložba "Četiri bosanska grafičara iz Sarajeva"

0
Radiosarajevo.ba

U okviru Osme internacionalne konferencije Sarajevo i svijet večeras je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvorena izložba "Četiri bosanska grafičara iz Sarajeva". 

Svoje radove predstavili su Amer Hadžić, Denis Haračić, Matei Osenk i Salem Pezić. Izložbu je priredio Admir Mujkić, akademski grafičar.

Na otvorenju je prisustvovao veliki broj posjetilaca, među njima i Božo Vrećo, poznati bosanskohercegovački interpretator sevdalinki 

Hoće li napadnuta zastupnica Elzina Pirić dobiti policijsku zaštitu? Evo šta kaže ministar Isak

Izložba će biti otvorena do 23. maja. 

Na stranici Umjetničke galerije BiH objavljene su crtice o autorima. 

„Sugestivnost izravnog kao i latentno odsutnog pogleda u portretima Denisa Haračića sugerira osobinu odnosno vrlinu autora da pored toga što izrazito dobro umije gledati, u istoj percepciji sa sličnim kvalitetom umije i slušati. Ti portreti koje on poznaje nastoje govoriti, ispričati priču kojom ih je autor uveo u prostor lista, dajući im egzistenciju i trasu gdje mogu graditi novu realnost. Iako je spektar duboke štampe područje gdje se izvrsno snalazi, sklon eksperimentu, i bez nepotrebnog robovanja purizmu grafičkog procesa, odlazi u područje monotipije i miješanih tehnika u kojem gradi svijet svoje posebnosti", ističe Mujkić.

Pritajena mistika mahale sa svojom surealnom arhitekturom prema vani, s doksatima starih bosanskih kuća koji skoro u dijagonali prolaze kroz grafičke listove Amera Hadžića, povremeno djeluje i prijeteće ali istovremeno sugerira da se unutra odvija život u punom smislu te riječi. Ono što se naslućuje iza je rođenje, djetinjstvo, radovanja i žalosti, odnosno sva punoća i sadržajnost jednog mikrosvijeta koji egzistira iza zida kao vanjskog štita a unutrašnjeg ognjišta, mišljenja je Mujkić.

Akademski grafičar ističe i kako male grafičke forme, koje možemo nazvati 'Grafike po Mateiu', imaju svoju poetiku organizacije prostora s pasažima koji su ponekad idilični a ponekad surovi i zvuče kao manifest koji vodi nastanku svijeta koji je samo njegov.“

Fotograf portala Radiosarajevo.ba posjetio je izložbu, kako je večeras bilo pogledajte u našoj galeriji slika. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak