MESS 64 | Predstavljen program drugog izdanja Dramadžiluka: Prostor za mlade autore

1
Radiosarajevo.ba

U srijedu, 25. septembra, u prostorijama galerije Gabrijel u Kamernom teatru 55, predstavljen je program ovogodišnjeg izdanja Dramadžiluka.

Ovo će biti drugo izdanje Dramadžiluka, programa koji za cilj ima promovisanje dramskih pisaca i recentnih dramskih tekstova kao jednog od najbitnijih segmenata teatra, te davanje prostora mladim autorima i autoricama da predstave svoj rad.

"I ovogodišnji Dramadžiluk je dokaz da postoji neotkrivena riznica dramskih tekstova. Postaje sve teže odlučiti se između desetina prispjelih drama, koje na našu radost, pristižu iz svih dijelova svijeta. Naravno, i ovaj put smo, prije svega, željeli pozorišnoj publici približiti ono što pišu domaći autori. Naša odluka je da ne namećemo bilo kakve kalupe, da ne favoriziramo određene teme, niti poetike; uživali smo u – različitosti", pojašnjava selektor programa, Almir Imširević.

Neumorni ekolog iz BiH godinama besplatno čisti prirodu: 'Nisam mogao gledati'

"Prošle godine se Dramadžiluk pokazao kao pun pogodak, i definitivno segment teatarskog festivala koji je nedostajao. Bez dramskog teksta nema ni predstave, zato je od izuzetne važnosti da damo prostor mladim autoricama i autorima da predstave svoje radove, iz kojih jednog dana se možda izrode fenomenalne predstave na teatarskim repertoarima", ističe Nihad Kreševljaković, direktor festivala MESS.

I ove godine, domaćin Dramadžiluka je Kamerni teatar 55.

Počinje prodaja ulaznica za 64. izdanje MESS-a

"Raduje nas činjenica da i ove godine sarađujemo sa MESS-om. Saradnja je prirodna, jer je osnivač Kamernog teatra 55 i MESS-a Jurislav Korenić. Predstava Malograđanska svadba je uvrštena u selekciju ovogodišnjeg festivala, te nam je izuzetna čast da i pored programa Dramadžiluka koji ćemo ugostiti, imamo i ove godine predstavu Kamernog teatra na festivalu", pojašnjava direktor Kamernog teatra 55, Senad Alihodžić.

Na ovogodišnjem Dramadžiluku koji se održava od 05. do 12. oktobra bit će upriličeno scensko čitanje četiri dramska teksta iz: Bosne i Hercegovine (Tamo gdje ne idemo; Adnan Lugonić), Hrvatske (Autogram za Milicu; Mate Matišić), Norveške (Burnt Toast; Trinie Falch) i Amerike/BiH (Čovjek u mraku; Paul Auster; dramaturgija i dramatizacija Almir Imširević).

Jedan od autora je i bosanskohercegovačkih dramaturg i pisac Adnan Lugonić.

"Drama Tamo gdje ne idemo je nastala 2020. godine, u jeku prvog vala COVID-a 19 i sadrži sve ono što je većina nas osjećala - anksioznost, tjeskobu, strah od propasti svijeta kakav smo poznavali, te paralelno s tim potrebu da za bliskošću, intimom, razumijevanjem, riječima utjehe. Radujem se što će, četiri godine nakon što je napisana, drama konačno dobiti priliku da bude javno izvedena u sklopu Dramadžiluka, na ovogodišnjem Internacionalnom teatarskom festivalu MESS. Ideja i koncepcija Dramadžiluka izuzetno je važna za nas dramske pisce i spisateljice, jer na taj način domaći dramski tekstovi bivaju vidljivi i dobiju priliku komunicirati s publikom", ističe Lugonić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak