Gledajte sjajnu Hasanaginicu iz Narodnog pozorišta Sarajevo na Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba
Gledajte sjajnu Hasanaginicu iz Narodnog pozorišta Sarajevo na Radiosarajevo.ba

Povodom 20 godina od praizvedbe opere Hasanaginica, Narodno pozorište Sarajevo danas počinje sa live stream emitovanjem predstava putem svog YouTube kanala.

Zbog pogoršane zdravstvene situacije i rizika od širenja koronavirusa, sve kulturne priredbe u našoj zemlji su otkazane. Ali to ne sprječava kulturne institucije da, koristeći tehološke prednosti, i dalje komuniciraju s publikom. 

Upravo večeras, 21. marta, trebalo se održati svečano izvođenje opere Hasanaginica u čast jubileja - 20 godina od premijerne izvedbe opere Hasanaginica, koja je do sada imala preko 60 izvođenja širom BiH, regije i Evrope. 

Umjesto žive izvedbe, večeras imamo priliku preko linka gledati snimku 50. izvođenja opere Hasanaginica.

U naslovnim ulogama slušamo sjajne soliste iz originalne postave ove opere - Amilu Bakšić kao Hasanaginicu i Ivicu Šarića kao Agu Hasanagu. Uz njih, na sceni su Jasmin Bašić kao Imotski kadija; Margit Tomik kao Hasanaginicina majka; Denis Isaković kao brat, te Aida Čorbadžić kao sultanija; balet i hor Opere NPS, Sarajevska filharmonija.

Već u ponedjeljak 23. marta u 19:30 sati, slijedi arhivski snimak drame Balada o Omeru i Merimi prema tekstu Ferida Sokolovića, a u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

Prelijepi balet Petra Iljiča Čajkovskog Uspavana ljepotica u koreografiji Dinka Bogdanića moći ćete gledati 25. marta, s početko u 19,30.

U istom terminu, u petak 27. marta slijedi komedija Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama autora Almira Imširevića, prema motivima drame Jurislava Korenića i Reihana Demirdžića, u režiji Admira Glamočaka.

"Našu dragu publiku ovim putem obavještavamo da ćemo repertoar naših predstava za live stream objavljivati sedmično", poručili su iz Kuće na Obali.

Budite odgovorni - ostanite kod kuće!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak