Epohalno djelo: Čak 47 autora napisalo "Historiju Bosne i Hercegovine" u šest tomova!

6
Faruk Vele
Epohalno djelo: Čak 47 autora napisalo "Historiju Bosne i Hercegovine" u šest tomova!

U izdanju Instituta za historiju Univerziteta uz Sarajevu (UNSA) za štampu je pripremljena prva institucionalna historiografska sinteza pod naslovom Historija Bosne i Hercegovine u šest tomova, sa 2.250 stranica teksta i 5.536 napomena!

Imamo li u vidu značaj ovog naučnog poduhvata, ali i činjenice da se historija Bosne i Hercegovine napokon na ovakav studiozan i sveobuhvatan način piše upravo u našoj zemlji, nema sumnje da je ovo naučno-izdavački poduhvat godine. Značajna vijest za našu naučnu, izdavačku, kulturnu i društvenu scenu, pa i javnost uopće objavljena je simbolično uoči Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra.

Od prahistorije do Dejtona

Inače, publikacija sadrži najznačajnije događaje i procese iz vojno-političke, pravne, društvene, privedne, kulturne i vjerske historije Bosne i Hercegovine od najstarijih vremena pa sve do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Kako je potvrđeno portalu Radiosarajevo.ba, na izdanju je radilo 47 autora, doktora nauka iz Bosne i Hercegovine i devet urednika. Svoje stručno mišljenje na rukopis dalo je 11 recenzenata,  stručnjaka iz zemlje i inozemstva.

Tribina na UNSA povodom 25. novembra: 'Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih evropskih država'

Glavni i odgovorni urednik izdanja je direktor Instituta za historiju dr. Sedad Bešlija, a urednici tomova su: 

Adnan Busuladžić, Enes Dedić, Sedad Bešlija, Hana Younis, Muhamed Nametak, Adnan Jahić, Sanja Gladanac Petrović, Dženita Sarač Rujanac i Jasmin Medić.

"Kao voditelj i glavni i odgovorni urednik projekta mogu kazati da zajedno sa kolegama autorima i urednicima osjećam posebno zadovoljstvo što smo uspjeli realizirati nešto za čime je bila nasušna potreba unutar struke, ali i općenito za širu čitalačku publiku. Također, ovaj projekat ima i nacionalnu, državotvornu dimenziju. Ne pretendiramo tome da smo napisali službenu historiju države, nije to bio ni cilj, ali ovo što smo dobili kroz projekat je nešto što do sada nismo imali i što smo čekali minimalno pola stoljeća", govori profesor Bešlija za portal Radiosarajevo.ba.

Promocija u Sarajevu

Riječ je, dodaje, o projektu pisanja prve sinteze historije naše države unutar naučne institucije uz podršku velikog broja renomiranih stručnjaka. Ona sadrži osnovne rezultate dosadašnjih historiografskih istraživanja, ali donosimo i najsvježije i nove naučne rezultate za određene teme.

"Za kraj decembra planirana je promocija u Sarajevu dok čekamo okončanje birokratskih procedura oko štampanja izdanja. Prve reakcije javnosti su odlične, nadamo se da ćemo dobiti i prve stručne reakcije nakon čitanja ovog jedinstvenog djela koje već sad pretendira biti kapitalno i generacijsko djelo. Biće prilike u narednim sedmicama detaljnije govoriti o značaju ovog projekta", zaključio je profesor Bešlija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak