U Travniku promovisana knjiga „Patriotska liga u rađanju čuda bosanskog otpora“

4
Radiosarajevo.ba
U Travniku promovisana knjiga „Patriotska liga u rađanju čuda bosanskog otpora“
Foto: Privatni album / S promocije knjige u Travniku

U Travniku je održana promocija knjige Patriotska liga u rađanju čuda bosanskog otpora čiji su izdavači Savez udruženja boraca Patriotske lige u Bosni i Hercegovini Sarajevo i Savez udruženja boraca Patriotske lige općina Srednjobosanskog kantona Travnik.

Promotori su bili Tahir Lendo, dr. Kenan Dautović, dr. Amir Kliko, Atif Šaronjić, Šefko Hodžić, Kemal Balihodžić i Kenan Kavazović koji je bio voditelj promocije. 

Knjiga Patriotska liga u rađanju čuda bosanskog otpora tretira period iz bliske prošlosti 1991-1992. godina, godine o kojima je rijetko pisano. Stoga je ova promocija pobudila značajnu pažnju javnosti.

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Milorad Dodik opet negirao genocid u Srebrenici i vrijeđao sve redom: Posebno se obrušio na Murphya

Tahir Lendo ovom prigodom skrenuo je pažnju da je potrebno ovakvu literaturu pripremati i objavljivati, posebno jer su za ovu oblasti zainteresovani mladi.  

Promotor dr. Amir Kliko, govorio je o vojnom aspektu koji je prethodio aktuelnostima koje su prethodile događajima ratnim 1990-tim godinama, kada se pripremala i realizirala agresija na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Mr. Atif Šaronjić prisutne je detaljnije upoznao o aktivnostima u organizovanju odbrane i otporu od nadolazeće agresije kroz aktivnost Glavnog štaba Patriotske lige.

S promocije knjige u Travniku
Foto: Privatni album : S promocije knjige u Travniku

Šefko Hodžić jedan od autora i promotora više je govorio o svom iskustvu kao novinara koji je u značajnoj mjerio pratio rad Patriotske lige u godinama rata.

Dr. Kenan Dautović, recenzent knjige dao je iz svog ugla stručnu ocjenu o sadržaju knjige i dao visoke pozitivne ocjene i preporučio za štampanje ove knjige.

Urednik knjige Kemal Balihodžić iznio je svoje iskustvo u pripremi i saradnji sa preko 30-tak autora koji su pripremali i ustupili tekstove, fotografije i dokumente za objavu. Iznesen je podatak da je u ovoj knjizi objavljeno preko 140 fotografija i dokumenata.

Predstavljena publikacija "Građani, Ustav, Evropa – Rječnik osnovnih ustavnih pojmova u BiH"

Predstavljena publikacija "Građani, Ustav, Evropa – Rječnik osnovnih ustavnih pojmova u BiH"

Dio je posvećen Savjetovanju regionalnih komandanata Patriotske lige koje je održano u Travniku 7. i 8. februara 1992. godine, dio u tom periodu o rasvjetljavanju stanja po regijama Bosne i Hercegovine. Objavljen je tekst Direktive za odbranu suvereniteta Bosne i Hercegovine, usvojen na ovom Savjetovanju, koji je i sada aktuelan. Jasno se i sada prepoznaju snage dezintegracije koje djeluju po uputama Beograda i Zagreba, kao što su to činile 1991/1992. godine, samo se likovi promijene, i još više dopunjuju.

Bosna i Hercegovina je u to vrijeme bila ograničen prostor i poligon sa najvećim brojem vojnika i vojne opreme u Evropi. Evidentno je ispoljeno veliko umijeće izbjeći česte provokacije i vojni udar, o čemu govore autori određenih tekstova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije