Predstavljena publikacija "Građani, Ustav, Evropa – Rječnik osnovnih ustavnih pojmova u BiH"

2
Radiosarajevo.ba
Predstavljena publikacija "Građani, Ustav, Evropa – Rječnik osnovnih ustavnih pojmova u BiH"
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / 'Građani, Ustav, Evropa – Rječnik osnovnih ustavnih pojmova u BiH'

U okviru KEP projekta "Bosnia and Herzegovina, the Constitution and EU Accession. An Academic Platform for Discussing the Options", u ponedjeljak, 20. novembra 2023. godine u Historijskom muzeju BiH, održana je promocija publikacije GRAĐANI, USTAV, EVROPA – Rječnik osnovnih ustavnih pojmova u BiH.

Radi se o završnoj aktivnosti dvogodišnjeg projekta u kojem su uz Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu, učestvovali i Univerzitet Biccoca Milano, Univerzitet u Banjoj Luci, Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, te predstavnici univerziteta u Trentu, Grazu i Utrechtu.

Publikacija Rječnik osnovnih ustavnih pojmova u BiH sadrži 35 osnovnih pojmova ustavnog prava BiH. Svi pojmovi rezultat su zajedničkog rada malih timova od dva ili više predstavnika različitih univerziteta. Osim pojmovnika na zvaničnim jezicima u BiH, publikacija sadrži i engleski prevod, što čini osnovne ustavne pojmove dostupne i strancima. Rječnik može biti koristan alat i prva polazna tačka za međunarodnog aktivistu za ljudska prava, novoimenovanog diplomatu u BiH, entuzijastu zainteresovanog za domaće ustavno pravo ili samo zainteresiranog i kritičnog građanina.

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Pozdravnim obraćanjima promociju su otvorili prof. dr. Tamara Karača Beljak, prorektorica Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Zinka Grbo, dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, i NJ. E. Marco Di Ruzza, ambasador Italije u Sarajevu.

"Promocija rječnika je krajnje jasan dokaz da smo kroz zajedničke napore Univerziteta u Sarajevu i cijenjenih partnera bez sumnje obogatili akademsku raspravu i produbili naše zajedničko opredjeljenje za unaprjeđenje znanja u ovoj oblasti koja je od izuzetnog značaja za razvoj i napredak Bosne i Hercegovine. Današnja promocija kao završna aktivnost ovog dvogodišnjeg projekta, pravo je vrijeme da se zahvalimo svim učesnicima koji su s Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu sudjelovali u uspostavljanju ove jedinstvene akademske platforme za raspravu o ustavnim pitanjima u Bosni i Hercegovini", istakla je prof. dr. Tamara Karača Beljak, prorektorica Univerziteta  u Sarajevu.

Na Pravnom fakultetu u Sarajevu ozvaničen početak novog master-programa 'Pravo Vijeća Evrope'

Na Pravnom fakultetu u Sarajevu ozvaničen početak novog master-programa 'Pravo Vijeća Evrope'

Prof. dr. Zinka Grbo, dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, izrazila je zadovoljstvo zbog učešća Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u ovom projektu. "Rječnici su obično napravljeni kako bi ljudi bolje razumjeli jedni druge, u različitim situacijama i odnosima. Rječnik osnovnih ustavnih pojmova BiH treba biti vademecum širokog spektra korisnika radi boljeg razumijevanja svakodnevnog života u našoj zemlji", naglasila je prof. dr. Zinka Grbo.

NJ. E. Marco Di Ruzza, ambasador Italije u Sarajevu podsjetio je da je dvogodišnji projekat finansiran od strane Italije, te da je ujedinio univerzitete iz cijele Evrope, uključujući Univerzitet Bicocca Milano i Univerzitet u Trentu. Uz iskrene čestitke svima koji su učestvovali u projektu, ambasador Marco Di Ruzza je naglasio da se na današnjem događaju predstavlja jedan od najinteresantnijih rezultata projekta, a to je Rječnik osnovnih ustavnih pojmova u BiH.

Promocija je ujedno bila prilika i  za predstavljanje projekta CEI KEP BiH. Prof. Tatjana Sekulić sa Univerziteta Milano-Bicocca i prof. Jens Woelk sa Univerziteta u Trentu predstavili su projekat, naglašavajući njegov značaj i ciljeve.

Nakon toga, fokus je bio usmjeren na samu publikaciju, gdje su prof. Maja Sahadžić sa Univerziteta u Utrechtu, prof. Damir Banović sa Univerziteta u Sarajevu i prof. Dražen Barbarić sa Sveučilišta u Mostaru podijelili svoje perspektive o metodama i sadržaju pojmovnika.

Završni segment programa uključivao je otvorenu raspravu, pružajući priliku prisutnima da aktivno sudjeluju, postavljaju pitanja i dijele svoje razmišljanje o ključnim ustavnim pojmovima u Bosni i Hercegovini.

'Građani, Ustav, Evropa – Rječnik osnovnih ustavnih pojmova u BiH'
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba: 'Građani, Ustav, Evropa – Rječnik osnovnih ustavnih pojmova u BiH'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije