AJB DOC | Svjetska premijera filma koji razotkriva sistematsku krađu palestinske zemlje

8
Radiosarajevo.ba

Na Sedmom AJB DOC Film Festivalu upriličena je svjetska premijera filma Cijena zemlje, koji  pokazuje kako izraelski doseljenici otimaju palestinsku zemlju u sjeni rata u Gazi.

U okviru Sedmog AJB DOC Film Festivala održana je svjetska premijera dokumentarnog filma Cijena zemlje, koji je nastao u produkciji TRT Worlda uprkos zabrani snimanja. Sala Cineplexxa bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a danima prije premijere tražila se karta više.

Premijeri filma, kojeg je ekipa istraživačke jedinice TRT World snimala na okupiranim palestinskim teritorijama, prisustvovao je i zamjenik generalnog direktora TRT-a Omer Faruk Tanriverdi, kao i brojni međunarodni novinari i aktivisti.

Alarmantno i dramatično u Austriji: Javio se Hurem Avdić, velike štete i na imovini naših ljudi

Kroz seriju intervjua sa svjedocima i akterima, ali i detaljne reportaže, autori prikazuju  kolonijalistički način razmišljanja Izraela i djelovanja ekstremističkih jevrejskih grupa vođenih  izijom Velikog Izraela i države Izrael, razotkrivajući podmukle strategije za sistematsku krađu palestinske zemlje.

Nakon projekcije uslijedila je diskusija autora Joséa Carlosa Soaresa, Tanjua Şahina i Aslıhan Eker Çakmak s publikom. Ovaj trojac se, dva mjeseca nakon početka brutalnih izraelskih napada na Gazu, infiltrirao među radikalne izraelske doseljeničke grupe, uključujući ozloglašenu ekstremističku organizaciju Hilltop Youth, koju čak i izraelski mediji ponekad opisuju kao izraelski ISIL.

"U svijetu punom dezinformacija i pristrasnog izvještavanja, naročito u mainstream medijima, dokumentarni filmovi poput ovog ključni su za otkrivanje istine. Nakon 7. oktobra izvještavanje međunarodnih medija o izraelsko-palestinskom pitanju nerijetko je bilo pristrasno, prikazujući Izrael kao zemlju koja se brani, ignorišući decenijama dugo nasilje doseljenika", rekla je,
između ostalog, Çakmak.

Ističe da ono što su zabilježili nije samo djelo nekoliko ekstremista, već je dio šireg, sistematskog napora da se Palestinci rasele.

"Da, bilo je trenutaka straha, ali istina zahtijeva hrabrost, a dokumentarci su medij kroz koji tu hrabrost možemo pokazati", rekla je Çakmak, izražavajući nadu da ovaj istraživački dokumentarni film može poslužiti kao dokaz izraelskih ratnih zločina u pravnim postupcima, možda čak i pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Sedmi AJB DOC Film Festival traje do 17. septembra. Program i sve detalje o filmovima koji će biti prikazani potražite na zvaničnoj web-stranici festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak