Zatvaranje Al Jazeere u Ramallahu: Ubij glasnika!

15
Radiosarajevo.ba

Tokom televizijskog prijenosa uživo u nedjelju, 22. septembra 2024., u tri sata ujutro do zuba naoružani izraelski vojnici upali su u ured Al Jazeere u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali, te šefu ureda katarske mreže, Walidu al-Omariju, izdali naredbu da ga zatvori. Zapravo, vojnici su naredili svima koji su radili noćnu smjenu u dopisništvu da odu, rekavši im da mogu ponijeti samo svoje lične stvari.

Piše: Faruk Vele, za Radiosarajevo.ba

Da je riječ o nekoj drugoj armiji, nekom udaljenijem (ili bližem) dijelu svijeta i možda televizijskoj mreži drugačijeg naziva, gašenje dopisništva respektabilne međunarodne televizije uz pomoć dugih cijevi bio bi nesumnjivo globalni breaking news.

Ovako još jedan dan u "dalekom" – "bliskom" istoku za koje mnoge nije briga.

Nakon ubistva 173 novinara i medijskih radnika od 7. oktobra prošle godine u Gazi među 42 hiljade osoba ubijenih u Varšavskom getu našeg doba, nakon što je izraelska vlada izglasala zatvaranje Al Jazeere, poslije tragedije Waela al Dahdouha, nakon ciljanih gađanja cijelih porodica novinara, njihovog zatočavanja...,  izraelsko zatvaranje dopisništva Al Jazeere je sasvim očekivano, da uništi svaki glas istine kako bi se zločin nad zločinima priveo kraju.

Pocijepani poster ubijene američko-palestinske novinarke Shireen Abu Akleh, za čije ubistvo prije nekoliko godina niko nije odgovarao, poruka je svakom novinaru koji nije po mjeri režima Benjamina Netanyahua.

Halilović: Ničija sila nije vječna....

Slično smatra Mehmed Halilović, bivši ombudsman za medije, medijski ekspert, dugogodišnji novinar i urednik, nekadašnji dopisnik Oslobođenja iz Kaira i dobar poznavatelj Bliskog istoka.

"Nakon masovnih rušenja u Gazi, nepojmljivog ubijanja civila i nedužne djece koje traje više od 11 mjeseci pred očima svijeta, nebrojenih napada na novinare i međunarodne humanitarne radnike, napad na ured Al Jazeere u Ramallahu i njegovo prinudno zatvaranje, nažalost predstavlja logičnu kariku u tom crnom lancu događaja. Klasičan primjer da se sakriju istina i ubije glasnik... Kad je Izrael u pitanju i pogotovo njegov aktuelni premijer Benjamin Netanyahu, okružen i ohrabrenje saradnicima u čijim su glavama rat i ratna opcija stalna i vjerovatno jedina opcija, ništa nas vise ne može iznenaditi. Uprkos neodmjerenoj podršci koji mu Zapad i danas daje, takva politika ne može donijeti mir. Ni kratkoročni, a pogotovo ne dugoročni. Ničija sila, međutim, nije vječna", kazao je Halilović za Radiosarajevo.ba.

Foto: Analiziraj.ba: Mehmed Halilović

Bursać: Ima nešto opasnije...

Nagrađivani europski i bosanskohercegovački novinar, kolumnista portala Radiosarajevo.ba Dragan Bursać nazvao je zastrašujućim upad naoružanih vojnika u Al Jazeeru na Zapadnoj obali, ali to, veli, nije od jučer...

"Izrael sustavno provodi nasilje nad novinarima. O zabrani Al Jazeere i protjerivanju naših kolega ne treba trošiti niti riječi", komentira Bursać u izjavi za naš portal.

No, smatra kako ima nešto drugo, opasnije.

"A, to je izostanak međunarodne reakcije - prije svega unutar esnafa. Jesmo li to po ko zna koji put pali na ispitu profesionalnosti? Postoje li jednaki i jednakiji? Jesu li arapski mediji ili objektivni mediji niže vrijedni ili nepoželjni? I u konačnici, šta je sa svim onim postulatima o zaštiti novinara? Ili će biti da nisu svi isti? Mene najviše boli taj izostanak solidarnosti na globalnom nivou. Danas su naše kolege nepoželjne. Sutra možemo biti Vi ili ja. Ili bilo ko drugi. A, to onda nije novinarstvo nego propagandističko jednoumlje režima u Tel Avivu koji ima tendenciju da tako ustroji cijeli svijet", zaključuje Bursać u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Svijet u kojem novinare nekažnjeno ubijaju, a novinarske redakcije zatvaraju pod prijetnjama oružjem jasan je put u svijet post-istine. Takvom svijetu mraka poslije istine i postaje suvišan i ljudski život.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Bursać

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak