Izraelska vojska potvrdila ubistvo komandanta Hezbollaha: Ko je bio Ibrahim Aquil?

2
Radiosarajevo.ba
Izraelska vojska potvrdila ubistvo komandanta Hezbollaha: Ko je bio Ibrahim Aquil?
Foto: YouTube/Screenshot / Ibrahim Aquil je bio meta napada IDF-a u Libanu

Portparol izraelske vojske Daniel Hagari, izjavio je u petak 20. septembra, da je IDF eliminisao Ibrahima Aqila i druge visoke komandante Hezbolaha koji su se skrivali ispod stambenih zgrada, koristeći civile kao živi štit. Hagari je dodao da je Aqil bio komandant Radwan snaga koje su planirale invaziju na sjever Izraela.

Šef operacija terorističke grupe koji je bio meta izraelskog napada u Bejrutu je osoba koju su u SAD proglasili teroristom 2015. godine, sa 7 miliona dolara (oko 14 miliona KM) nagrade za informaicje o njemu. 

Sjedinjene Države proglasile su Aqila teroristom 2015. godine, povezujući ga s brojnim napadima širom svijeta i vojnim operacijama u Siriji.

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Godine 2019. SAD su ga ponovo dodale na listu sankcija, zamrzavajući svu imovinu pod američkom jurisdikcijom i zabranjujući američkim državljanima da sudjeluju u transakcijama s njim.

Na istoj listi bili su i vojni šef Hezbolaha Fuad Shukr , koji je ubijen u julu 2024. godine, i stariji član Mohammed Haidar.

Prošle godine, povodom obilježavanja 40. godišnjice bombardovanja američke ambasade u Bejrutu 1983. godine, Bijela kuća je objavila nagradu od 7 miliona dolara za informacije o Aqilu, koji je bio jedan od organizatora napada u kojem su ubijene 63 osobe. Uz Aqila, za napad se smatra odgovornim i Imad Mughniyeh, bivši vojni šef Hezbollaha koji je ubijen u napadu koji se pripisuje Izraelu.

Aqil je također bio uključen u bombaški napad na kasarnu američkih marinaca u Bejrutu u oktobru 1983. u kojem je ubijen 241 pripadnik američkog vojnika.

Osim toga, nadgledao je otmicu američkih i njemačkih talaca u Libanu i smatran je potencijalnim nasljednikom Hezbollahovog vojnog vodstva mnogo prije Shukrovog atentata, također u Dahiehu.

Aqil je preživio nekoliko pokušaja atentata, uključujući jedan u februaru 2000. godine kada su izraelski helikopteri Apache ispalili projektile na njegov automobil, ostavivši ga lakše ranjenim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije