Savez kolumnista | Edin Subašić: Velikosrpsko "igranje vatrom"

5
Radiosarajevo.ba
Savez kolumnista | Edin Subašić: Velikosrpsko "igranje vatrom"

Dok gore šume i prašume, a sve bliže kućama običnih ljudi, politički manipulatori koriste stvorenu "dimnu zavjesu" da zamagle novu pokaznu vježbu iz domena separatističke strategije vezivanja bh. entiteta Rs za susjednu Republiku Srbiju.

Piše: Edin Subašić*, za portal Radiosarajevo.ba

Požar je bio samo dobar povod. S druge strane, i odgovor probosanskih državnih aktera izgledao je kao dolijevanje "ulja na vatru", ali je, izgleda, to bio jedini način da se spriječi novi poraz državnog sistema u borbi s velikosrpskim separatizmom. Tako da je politička pozadina insistiranja banjalučke elite na doletu helikoptera MUP-a Srbije u Bosnu i Hercegovinu opasnija po državu od same vatre te zahtjeva detaljniju analizu.

Lukašenko: "Ukrajina bi bila sretna da Rusija iskoristi nuklearno oružje"

Kamuflirani policajci

Konfliktu oko srbijanskog helikoptera prethodila je žučna javna rasprava ministara Ivice Dačića i Elmedina Konakovića oko dolaska srbijanskih policajaca, a što se planiralo na osnovu "specijalnih veza Srbije i entiteta Rs", ali i prema međudržavnom sporazumu Srbije i BiH iz 2010. godine (ratificiran 2011. u Predsjedništvu BiH u mandatu Izetbegovića i Komšića, kako je saopćio aktuelni ministar vanjskih poslova BiH) za koji smo saznali tek sad!?

Odbijanje da se prihvate srbijanski policajci bilo je uvod u prepucavanje na liniji država Bosna – entitet RS – Srbija.

Na Konakovićeve argumente da (bez obzira na validnost sporazuma)  “...po državi neće vršljati policajci istog tog MUP-a Srbije koji čuva odbjegle ratne zločince”, Dačić je reagirao povlačenjem zahtjeva. Iznenađujuće olako. Tako se poštedio rasprave o tome šta bi prikriveni policajci u Bosni zaista radili, kao i zahtjeva da, na primjer, bosanski policajci (iz SIPA-e, DKPT) dođu u Beograd, Zrenjanin, Niš... da tamo utvrđuju adrese i status odbjeglih zločinaca i sl.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Zato ne budimo sigurni da srbijanski policajci nisu na drugi način, na primjer, kamuflirani dokumentima entitetskih institucija, ili bez ikakvih dokumenata (kao u Potočarima 2015.) već među nama.

Operacija "Tjentište"

Kontraobavještajna nedoraslost hronična je slabost bosanskog sigurnosnog sistema, a to bi trebalo biti briga OSA-e BiH i vojnih kontra-obavještajnih (KO) resursa...

Subašić: Vojska Srbije (opet) u BiH - hibridna vježba prelaska "srpske čizme" preko Drine!

"Slučaj požari na Tjentištu" počinje već 9. augusta. Nakon dva dana jalovih napora lokalnih vatrogasnih jedinica i Helikopterskog servisa RS iz Banje Luke traže da državni organi (MVP i MO BiH) odobre dolazak helikoptera MUP-a Srbije "opremljenih za gašenje".

Ovdje je bitno istaći da tada vatra još nije bila velikih razmjera i da se mogla suzbiti angažiranjem helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), ali da su iz RS vrlo očito ignorirali tu opciju sa vrlo prozaičnim argumentima da "...helikopteri OS BiH nisu opremljeni, nose malo vode, samo jednu tonu..."

No, bila je očigledna politička instrukcija da se tako postupi bez obzira na narastajuću opasnost i štetu u Nacionalni park (NP) "Sutjeska".

U ime "svesrpske" deklaracije i SANU-a

U čemu je smisao ovog "babinog češljanja dok selo gori"?

Dakle, sve je u skladu sa zaključcima iz "deklaracije svesrpskog sabora", konkretno sa tačkom 28 kojom se najavljuje stvaranje "uvezanog sigurnosnog sistema RS i Srbije, bez učešća državnih kapaciteta".

S tim u vezi su i helikopteri, i policajci iz Srbije pozivani uz potpuno isključivanje organa BiH. Nadalje, i deklaracija i Memorandum SANU-a 2. puni su instrukcija za ignoriranje države BiH, tretiranja entiteta Rs-a kao države, uputa za dezavuiranje i prikazivanje BiH kao nefunkcionalne zemlje i njenih resursa kao nedovoljnih za potrebe RS itd. Sve je to stvaranje konteksta i argumenata za finalni separatistički potez – otcjepljenje.

Pri tome, vlasti bh. entiteta RS predvođene predsjednikom Miloradom Dodikom ne obraćaju pažnju na cijenu, tj. sankcije i štetu koju pri tome čine običnim građanima. U ovoj situaciji njima je važnije bilo uvesti MUP Srbije u zračni prostor BiH, demonstrirati "jedinstvo sigurnosnog sistema" i glumiti Srbiju, nego na vrijeme ugasiti požar naletima helikoptera OS BiH.

S druge strane, ministar odbrane BiH Zukan Helez prozreo je tu igru i nastupio čvršće nego je Dodik očekivao. 

"Naravno da neću odobriti upotrebu helikoptera MUP-a Srbije za gašenje požara na teritoriji Bosne i Hercegovine, dok se ne iscrpe domaći resursi. OS BiH su gašenjem požara u Bugojnu, Drvaru, Mostaru i Žepču pokazale da su sposobne i spremne gasiti požar u našoj zemlji", rekao je tada Helez poručivši vlastima u Foči da pokrenu proceduru i zatraže angažman helikoptera OS BiH.

U Rs-u su se vjerovatno nadali bržem popuštanju u MO BiH. No, požar se  toj igri nerava oteo kontroli i postao zao gospodar, nakon što je trebao poslužiti kao plamen razdora.

Zatim je lokalna vlast dobila mig da zatraži pomoć od OS BiH samo da bi se zatim moglo pozvati i srbijanske letjelice. To se i dogodilo 12. augusta kada su na Tjentište doletjeli vojni helikopteri, što je bio poraz neprikrivene namjere da se država BiH isključi iz rješavanja problema na svojoj teritoriji.

Osveta plinom

Helezova i Konakovićeva intervencija bila je u suštini odbrana sistema od novog pokušaja devastacije. Ali, na terenu se požari ne smiruju, gutaju Perućicu, šume oko Gacka, Bileće i Ljubinja, iako je u međuvremenu odobreno i učešće srbijanskih navodno „superiornih“ helikoptera. Tek će se vidjeti cijena ove velikosrpske igre, čiji tok je razbjesnio elitu u Banjoj Luci, pa joj se još ne nazire kraj. Uslijedila je osveta...

Prvo je u utorak "Sarajevo-gas" iz Lukavice (RS) odlukom direktora Nedeljka Eleka isključen dotok plina u grad Sarajevo. Navodno, zbog neplaćenih faktura, ali to je posebna priča.

Suština je da se radi o ucjenjivačkom potezu za koji postoje bar dva motiva. Kao prvo, poznato je da vlastima bh. entiteta RS očajnički treba svaka marka i utjeruju je gdje god mogu pa i ovako. A kao drugo, pokazuje se kako se zavrtanjem plina uvijek može napraviti pritisak na Sarajevo, ako se ne udovolji "srpskim interesima".

Ventili "srpskog sveta"

Za Sarajlije ništa novo. Ovdje su na sceni samo novi akteri one iste velikosrpske politike koja je i u ratu zavrtala plin. A onda je Elek objavio da je plin ponovo pušten "jer je nazvao i to naredio Milorad Dodik!" Pa je jasno odakle je sve došlo – i zatvaranje, i otvaranje, a i poruka...

Sedmica je završila prijetnjama entitetskog premijera Radovana Viškovića da će "...tužiti sve koji su svojim nečinjenjem onemogućili i opstruirali gašenje požara u Nacionalnom parku Sutjeska na vrijeme." Nije bio ni svjestan da napadajući državne ministre (Heleza i Konakovića) zapravo opisuje svog stranačkog šefa i predsjednika Rs-a.

"Neki ljudi su zbog svojih sujeta i patološke mržnje onemogućili da helikopteri iz Srbije dođu u subotu i dejstvuju na požarištu i čekalo se do utorka. Zamislite na ovakvim temperaturama koliko požar bjesni i kakve su posljedice", izjavio je Višković, zaboravivši da je upravo Dodik kao član Predsjedništva BiH više puta uskraćivao saglasnost da helikopteri OS BiH gase požare u bh. entitetu FBiH.

A kad je gorjela borovina...?!

U martu 2021. godine požari su harali u okolini Prozora, a u augustu 2022. godine oko nekoliko hercegovačkih gradova i tada je Dodik odbijao dati odobrenje, nije se javljao na telefonske sjednice Predsjedništva ili bi saglasnost, kojeg li licemjerstva, davao tek kada bi kiša ili hrvatski kanaderi ugasili vatru.

Osim "sujete i patološke mržnje" Dodik je tada otvoreno odašiljao poruku da se "ništa ne može odlučiti bez Srba", a što je, nažalost čak i u slučaju prirodnih katastrofa, utemeljeno na odredbama Zakona o odbrani BiH (Čl. 12).

U aktuelnom slučaju svakako se ne može tvrditi da je odbijanje dolaska srbijanskih letjelica revanš za Dodikovo ignoriranje kada su u plamenu nestajala imanja i šume u Hercegovini prije dvije-tri godine. Ali, situacija je odličan povod za donošenje efikasnijih procedura o upotrebi resursa OS BiH pri katastrofama, kao i za razmatranje (na sve tri strane) svrsishodnosti politike "nek' komšiji crkne krava" i ucjenjivačkog odnosa. Jer, jasno je da su najveće žrtve ona najranjivija kategorija društva – obični ljudi.

Ustvari, pravi problem je što, i kad se požari ugase, na domaćoj i regionalnoj sceni ostaju političke strategije koje se zasnivaju na konfliktima i tenzijama, a koji se trajno mogu riješiti na dva načina. Ili uklanjanjem ključnih pojedinaca iz politike, ili radikalnom intervencijom u tzv. "daytonski" Ustav, koji im, apsurdno, i omogućava destrukciju države. Pri tome bi opet bilo ključno učešće međunarodnih faktora koji su i kreirali taj Ustav načinivši "frankenštajna" od države...

*Autor je umirovljeni brigadir Vojne obavještajno-sigurnosne službe OS BiH, magistar politologije u oblasti međunarodnih odnosa i vojno-politički analitičar u projektima koji se bave sigurnosnim pitanjima

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak