Prof. Hadžidedić: Schmidt je izvršilac volje globalnih sila da BiH podijeli između Srbije i Hrvatske

21
Radiosarajevo.ba
Prof. Hadžidedić: Schmidt je izvršilac volje globalnih sila da BiH podijeli između Srbije i Hrvatske

Smatram da iza Schmidtovog pokušaja da sruši presudu u slučaju "Kovačević" stoje malo veće sile nego što je to zvanični Zagreb, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Dr Zlatko Hadžidedić, stručnjak za međunarodne odnose, političku teoriju i teoriju nacionalizma, te direktor je u Center for Nationalism Studies, komentirajući najnovije poteze visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, koje izazivaju sve više kontroverzi.

Piše: Prof. Dr. Zlatko Hadžidedić, za Radiosarajevo.ba

Posebno nakon što je razotkriven njegov angažman u slučaju "Kovačević". Podsjetimo, presudu u predmetu "Kovačević" donesena je u augustu 2023. godine. Prema presudi, Bosna i Hercegovina bi trebala biti jedna izborna jedinica, a građani mogu glasati za kandidata za člana Predsjedništva BiH nezavisno od toga kojem narodu pripada i u kojem entitetu živi. Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH birali bi se među pripadnicima naroda sa teritorije cijele države, a ne samo njenih pojedinih dijelova... Takvu presudu Schmidt sada ruši, navodno pod izgovorom interesa BiH?!

Drama u Srbiji: Muškarac pokušao da otme djevojčicu na autobuskoj stanici, građani odmah reagovali

Treba imati u vidu, dodao je Hadžidedić u razgovoru za Radiosarajevo.ba, da ovim svojim djelovanjem Schmidt direktno dovodi u pitanje sam Dejtonski mirovni sporazum!

"Jer ovim svojim potezom - a i onim ranijim, kada se upuštao u promjene Ustava - izlazi izvan pravnog okvira koji mu je dat u Aneksu 10, i samim tim ruši ne samo Aneks 10, nego i cjelokupan Mirovni sporazum čiji je dio Aneks 10. Jer, prema osnovnim pravnim principima, ukoliko se uruši jedan dio pravnog ugovora, samim tim prestaje da važi i taj ugovor kao cjelina. Za svoje prethodno narušavanje Aneksa 10 - mimo odredbi koje mu dopuštaju samo implementaciju i nadzor nad poštivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma - kada je Schmidt izvršio izmjenu dijela samog sporazuma (u ovom slučaju, njegovog Aneksa 4, odnosno Ustava BiH), on je za takav postupak dobio eksplicitnu podršku britanske i američke ambasade", tvrdi Hadžidedić.

Također, dobio je implicitnu, prešutnu podršku oligarhije u Briselu koja kontrolira cjelokupnu EU.

"Za svoje sadašnje, ponovljeno narušavanje Aneksa 10 i samim tim narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Schmidt najvjerovatnije ima podršku istih globalnih sila, koje jedine imaju dovoljnu političku snagu da se putem Schmidta upuste u rušenje Dejtonskog sporazuma i dovedu u pitanje opstanak Bosne i Hercegovine. Zvanični Zagreb je tu, kao i sam Schmidt, samo izvršilac njihove volje da se Bosna i Hercegovina konačno podijeli između Srbije i Hrvatske, pri čemu bi Federacija BiH u potpunosti bila stavljena pod kontrolu Hrvatske", smatra profesora Hadžidedić.

Hadžidedić: Komšić je rekao samo istinu, Lagumdžija mora biti smijenjen, svrstao na stranu Dodika!

Treba napomenuti da je ovo, sa manjim teritorijalnim varijacijama, bila zvanična britanska politika još od 1992., od koje Velika Britanija nikada nije odustala, a da su SAD otvoreno zauzele ovu poziciju tek za vrijeme mandata ambasadora Murphyja.

"U tom pogledu, bilo bi dobro da američki State Department razjasni da li ambasador Murphy djeluje u skladu sa zvaničnom politikom američke Administracije, ili djeluje samovoljno. U svakom slučaju, ne smijemo biti naivni i povjerovati da iza Schmidtovih poteza usmjerenih na rušenje cjelokupnog Dejtona stoji država poput Hrvatske, koja ne predstavlja ni regionalnu silu", zaključuje Hadžidedić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak