Poruka splitskog ljekara (63) oduševila regiju: Kakav bih čovjek bio da čuvam sebe...

Radiosarajevo.ba

Jedan splitski infektolog, koji se nalazi na prvoj crti obrane od korone, napisao je dirljivi status na Facebooku koji je oduševio regiju.

Ekipa Slobodne Dalmacije zatražila je intervju s ljekarom, ali je rekao da se on ne želi posebno isticati, no dozvolio je da prenesemo njegov status a da mu ne spominjemo ime.

Pa evo što kaže:

"Posljednjih dana me jako puno prijatelja zove i pita kako se osjećam i zašto radim s oboljelima od COVID 19 infekcije s obzirom da imam 63 godine, dakle nisam daleko od 65, što je granica za ugroženu osobu. Moj odgovor svim ljudima koji se brinu za moje zdravlje je sljedeći: Ja sam infektolog, cijeli život sam posvetio borbi protiv zaraznih bolesti. To je moj posao za koji sam se spremao, koji jako volim i sretan sam što mogu pomoći ljudima i izliječiti ih.

Kad sam imao sedam godina, obolio sam od teške upale bubrega i proveo sam u bolnici četiri i pol mjeseca. Liječila me čuvena splitska pedijatrica dr. Marija Bešker i zahvaljujući njoj tada sam donio odluku da ću biti doktor. Nikada nisam pomišljao da neću biti doktor.

Kad sam diplomirao 1980., bio sam izuzetno ponosan i sretan, a to sam vidio i kod svoje supruge i svojih roditelja. Specijalizacija iz infektologije mi nije bila na prvom mjestu nego na trećem, iza ginekologije i dječje kirurgije. Međutim, kad sam završio specijalizaciju, shvatio sam da je to pravi posao za mene. Sve ove godine trudio sam se da radim najbolje i najodgovornije što znam.

Nikad nisam bježao od problema i opasnosti koju nosi rad s infektivnim bolesnicima i materijalima. Kakav bih to ja danas bio čovjek i liječnik da ne sudjelujem u rješavanju ove pandemije i da skupa sa svojim kolegama ne dijelim njihovu sudbinu. Zdrav sam i nema nikakvog razloga da ne radim ovaj posao koji jako volim, bez obzira na rizik i opasnost kojem se u svom radu izlažem, kao što se danas izlažu svi infektolozi u Lijepoj našoj i diljem svijeta", napisao je taj ljekar.

A mi, kao i drugi, možemo samo zaključiti da dok je ovakvih požrtvovanih ljekara za balkansko zdravstvo i dalje ima nade...

Foto: Slobodna Dalmacija: Post doktora oduševio mnoge

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak