Oprosti nam, Dragane Vikiću…

14
Radiosarajevo.ba
Oprosti nam, Dragane Vikiću…

Bosna, Bosna; ponesi zastavu Dragane Vikiću... Uzvikivali su danas pred Sudom Bosne i Hercegovine okupljeni građani, prijatelji i saborci heroja odbrane Sarajeva, legendarnog komandanta Odreda milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava Specijalne jedinice MUP-a RBiH, Dragana Vikića, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine oslobodio krivnje. Oni koji su danas stigli pred Državni sud da bi stegli junačku ruku.

Piše: Faruk Vele

Dragan Vikić izašao je iz sudnice Suda BiH uzdignute glave. Onako kako je tamo i ušao. Onako kako je aprila 1992. godine stao u odbranu napadnute nam domovine i njezinog glavnog grada, onako kako je govorio pred okupljenim građanima u Skupštini RBiH, onako kako je živio…

Stravična nesreća u BiH: U sudaru autobusa i kamiona poginuo vozač

"Tog dana smo svi rekli uglas: 'Ne želimo rat, ne damo Bosnu!'", kazao je Vikić prisjećajući se 5. aprila 1992. godine, te nastavljao:

"(...) Toga dana sam vidio u očima ljudi da Sarajevo neće pasti, da ćemo zaustaviti tu snažnu mašineriju, iako goli i bosi. I tako je bilo. Sarajevo se u prvi mah odbranilo, jer da je palo, ko zna šta bi sa nama bilo. Bosna i Hercegovina više ne bi ni postojala..."

Zastava od Bosne

Pod zastavom Dragana Vikića borili su se istinski patrioti Bosne i Hercegovine, bez obzira kako su se zvali. Pod „zastavom od Bosne“ koju je nosio Dragan Vikić život položio je 81 specijalac. Zajedno su se borili i Vinko Šamarlić, i Mirsad Fočo, i Mirsad Prnjavorac, i Ozrenko Mandić i Ahmed Ćatić i Marinko Šikuljak Šika i Nermin Dževlan i toliki drugi. Ta Bosna i Hercegovina, koja je jednako komotna i Draganu Miokoviću i Muhamedu Gafiću i Samiru Čajiću i fra Mirku Majdandžiću, svima koji su bili uz komandanta Vikića proteklih godina, danas je dobila važnu bitku…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak