Dragan Bursać: Za koga je život dala Aida Buturović?

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Za koga je život dala Aida Buturović?

"Znači Aida je dala svoj život za knjige, najbukvalnije - poginula je spašavajući instituciju koja će koliko sutra biti zatvorena jer današnji političari, nemaju volje, želje niti civilizacijskog dostojanstva da produže život Nacionalne biblioteke Bosne i Hercegovine? Što su četnici ’92 naumili, ovi 2024. dovršavaju. Gospodo i drugovi, je l' vas makar malo sramota?"

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Povijest će kazati, dana 25. na 26. august 1992. godine zapaljena je zgrada Vijećnice, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, sa oko 80 posto knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH. a ja bih dodao, nije "zapaljena" nego su je četničke snage smišljeno i organizirano zapalile u barbarskom, piromanskom sladostrašću-željnom uništenja svega onog što jeste civilizacija.

U restoranima u EU počeli naplaćivati ono što se prije podrazumijevalo: '16 maraka po tanjiru'

Povijest će opet, nakrivit olovku pa zapisati, kako je Aida Buturović heroina i bibliotekarka u Nacionalnoj biblioteci te kobne noći granatiranja Vijećnice spašavala što se spasiti moglo. Kada s vraćala kući, pogodio ju je četnički geler ubijena je gelerom i ona je ubijena. Aida je, dakle, budimo jasni i glasni, život dala za spas knjiga. Knjiga ili život, Aida je odabrala dati svoj život za knjigu.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

I možda sad gore sa plavih nebesa promatra Aida sve nas, kako se koprcamo u ovom nazovi životnom blatu. Možda i ona kao i mi vidi jedan mali, posve mali novinski napi, koji će slabo ko osim njene obitelji i primijetiti u kome stoji, između ostalog i ovo:

"Podiže se spomen ploča Aidi Buturović, heroini koja je spašavala knjige iz Vijećnice."

A i taj naslov, ako bolje pogledate, tu je više zbog političara i političarki čija se imena lijepe kao mušice uz istinske heroje, ne bi li im se digla ionako devalvirana cijena. Jer? Jer predizborni je vakat. Valja se spojiti, makar u rečenici sa Aidom, valja makar patetikom ukrasti koji glas, jer-hej, na lokalu se svaki glas broji. Svaki glas stvara razliku između 8 hiljada i nula maraka.

Pa pomislite samo, trideset i kusur godina je Aida čekala svoju spomen ploču, trideset i kusur godina je se sjetimo samo krajem augusta na par dana, ma šta na par dana, na par sat i onda muk. Da je Aida rođena, živjela i umrla u kakvom civiliziranom društvu imala bi ne svoju spomen ploču, nego spomen sobu, dan, biblioteku, imala bi film, preciznije filmove dokumentarne i igrane-ovjenčane nagradama svjetskim.

Imala bi svoju biblioteku...

A kad smo kod biblioteke, Aida Buturović sa onog-rajskog svijeta može pogledati dalje u naslove naše nasušne, novinske i pročitati sljedeću vijest:

"Nacionalna biblioteka BiH najavila zatvaranje: Razlog - finansijska situacija. "

Bursać: Pokojni Milorad Dodik!

Pa stoji dalje, jer uvijek ima dalje:

"Ranije ovog mjeseca (jula) održan je kolektivni sastanak uposlenika Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Povod sastanka je nepovoljno finansijsko stanje ove institucije zbog nedostatka finansijske podrške nadležnih organa za njen rad, što onemogućava normalno funkcionisanje....S obzirom da radnici NUBBiH ulaze u četvrti mjesec bez plate i odgovarajućih uslova za rad, traže i mole predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, ministricu civilnih poslova BiH Dubravku Bošnjak, premijera Federacije Nermina Nikšića, federalnu ministricu obrazovanja i nauke Jasnu Duraković, federalnu ministricu kulture i sporta Sanju Vlaisavljević, premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka, kantonalnog ministra kulture i sporta Kenana Magodu i kantonalnu ministricu visokog obrazovanja, nauke i mladih Adnu Mesihović za hitan i konkretan angažman, u skladu sa nadležnostima, te jasniju i temeljitiju analizu cjelokupne situacije."

Gleda tako Aida, heroina Aida iz nekih boljih svjetova ove gomile smeća koje liče na vijesti. Znači ona je dala život za knjige, najbukvalnije- dala je svoj život za instituciju koja će biti koliko sutra zatvorena jer današnji političari, isti oni koji joj podižu spomen-ploču nemaju volje, želje niti civilizacijskog dostojanstva da produže život Nacionalne biblioteke Bosne i Hercegovine?

Gospodo i drugovi, je l' vas makar malo sramota? Znam da nije, jer srama nemate, ali eto, red je da se zabilježi!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak