Bursać: Dodik namijenio Bošnjacima sudbinu Palestinaca u Gazi

Radiosarajevo.ba
Bursać: Dodik namijenio Bošnjacima sudbinu Palestinaca u Gazi

"Kad Dodik kaže da se Srbija, Crna Gora i RS trebaju ujediniti, na vrh mu je jezika da bi u takvom državnom Frankenštajnu bila i cijela BiH očišćena od Bošnjaka ili bi oni u najboljem slučaju bili nešto poput Palestinaca u Gazi. Ko ne vjeruje, neka ode do Potočara da vidi kakva je sudbina zadesila Bošnjake kad su se Srbi zadnji put pokušali ujediniti."

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Banda maloljetnika pred sudom: Vođa im državljanin iz BiH

Dodik i NATO

Ako pogledamo logički, velika promjena se desila u lijevčanskom voždu, malom Bjelorusu iz Laktaša, Putinovom drugaru na baterije, Miloradu Dodiku. Naime, on je prošli vikend posredno izjavio da će BiH pristupiti NATO paktu.

Dragan Bursać: Dodik je najveća sramota bosanskih Srba nakon ratnih zločinaca!

Preciznije kazao je da se Srbija, Crna Gora i RS trebaju ujediniti. Još preciznije, Dodik kazuje da Srbi trebaju "formirati jedinstvenu državu, koju čine Srbija, RS i Crna Gora, demokratskim putem i političkim mjerama, a ne ratom i ostaviti je budućim generacijama".

Novak Đoković i Rita Ora i gvozdena vrata otvaraju

Ako znamo da je Crna Gora u NATO paktu i da je entitet Republika Srpska neotuđivi dio Bosne i Hercegovine i da su to nesporne i trajne kategorije, onda je po Dodikovom kauzalitetu vrlo vjerovatno da će spajanjem Srbije i BiH sa Crnom Gorom nastati nekakva zajednica koja je u NATO paktu.

Ima tih situacija, nije da nema, kad se mekanom silom ili čak pukim marketingom pokušava pojasniti stanovništvu nešto što mu nikako neće iz dupeta u glavu. Primjerice, kako objasniti Srbinu iz, šta znam, Čačka, Kraljeva ili Valjeva da je Kosovo nezavisna država koja pripada državljanima Kosova, a ne Srbiji? Pa jednostavno, fotografišete Novaka Đokovića sa recimo Ritom Orom na stadionu i tako unormalite činjenicu da je sasvim OK imati prijatelje iz nezavisnog Kosova.

Snovi o ruskim tenkovima na Dunavu

Šalu na stranu, ako je uopšte šale i bilo, Dodikove nakane su sasvim druge prirode. Kada kazuje da će svi Srbi biti u jednoj državi do kraja vijeka ili ranije, Dodik je kao uostalom i čitava bulumenta srpskih političara sa obje strane Drine (apsolutno nevažno da li su vlast ili opozicija) uvjeren da će ruski tenkovi uskoro pobjednički doći na Dunav, da će slomiti NATO i da će onda Srbima kao oficijelnim panruskim vazalima dati svu moć koju osvajač daje svojim slugama da formiraju nekakvo zilotsko panpravoslavno carstvo u kome će nastati vajni srpski svet-čitaj Srbija, Crna Gora i Republika Srpska.

I u pravu je Milorad Dodik, on nikako ne želi da se to desi nasilnim metodama, prvo zato što mu je šverc draži od oružja, a drugo zato što smatra da će neko drugi, kao u svemu do sad- da podmetne svoju guzicu za njegov san o srpskom svetu.

I tako Milorad Dodik na krilima svjetskih zbivanja, geostrategija i anemije međunarodne zajednice čvrsto vjeruje kako će doći do preustroja granica na Balkanu koje uključuju stvaranje (opet) Velike Srbije u koju bi upao entitet RS i Crna Gora.

Bošnjaci bi postali Palestinci Balkana

Dabome, Dodik ne govori ono što mu je na vrh jezika, a to je da bi u takvom državnom Frankenštajnu bila i cijela BiH (ne samo RS), očišćena od "mrskih Bošnjaka" ili bi Bošnjaci bili u najboljem slučaju nešto kao što su danas Palestinci u Gazi.

"Kada kažem da bi dobro bilo da se u stogodišnji nacionalni plan uključi i mogućnost ponovnog ujedinjenja ne mislim na prisilni akt udruživanja, već na slobodno izraženu volju građana tih država", kazuje Dodik.

A mi svi znamo, kad je zadnji put izvedena "slobodna volja" srpskih građana u BiH na referendumu 1992. uslijedila je agresija, etničko čišćenje, zločini, urbicid, elitocid i genocid. Nakon izražavanja te "slobodne volje" za pansrpskim ujedinjenjem "desila" se Tomašica, Srebrenica, "desili" su se konc-logori, "desila" su se silovanja kao planski ratni zločini, "desila"se etnički čista Banjaluka, Prijedor, Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Foča....jednostavnije rečeno, desila se Republika Srpska.

Pa bi po Dodiku bio red, što ne pokušati još jednom u ovom vijeku, a to nije baš neki vremenski otklon, stvoriti nekog novog Mladića, Karadžića, Martića ili što da ne -postaviti ovog sadašnjeg Dodika na čelo tog vrlog novog srpskog sveta.

A šta će oni koji imaju tu (ne)sreću da nisu Srbi ili da se na slažu sa Dodikom, a silom prilika po rođenju pustom moraju da žive u toj zajednici, pitaće mnogi?

Eno im Njemačke, dočekaće ga svaki neočetnik, ako neće u Njemačku, eno mu Potočara, pa neka vide kako će izgledati srpski svet koji bi nastao sve sa Dodikom i svi ostalim Dodicima, a koji imaju zle fiks ideje u glavi.

A šta je sa Bošnjacima posebno, pitaće?

Eno im Gaze, to ih čeka u uncu isto!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak