Danas halva miriše bosanskim avlijama - napravite je i vi!
U našim krajevima uobičajeno je da se pred hidžretsku novu godinu pravi halva.
Također je uobičajeno da se, radi berićeta i nafake, pred novu hidžretsku godinu kupi sedam osnovnih namirnica za ishranu, kao što su brašno, so, ulje, šećer, riža…
Da napravite tradicionalni bosanskiu halvu, potrebno vam je 20-ak minuta.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
Sastojci za 4 osobe:
- 100 gr. maslaca ili margarina
- 100 gr. brašna
- 100 gr. šećera
- 200 ml. vode
- 1 vanilin šećer
- orasi ili kokos za dekoraciju
Čuvena Pašina halva: Decenijama neizostavna poslastica na turskim trpezama tokom Bajrama
Priprema:
Rastopiti 100 gr. maslaca, te kada se potpuno istopi dodati 100 gr. brašna… Stalno miješati otprilike 5-10 minuta bez prestanka. Dobro voditi računa jer halva vrlo lako izgori.
Smjesa je otprilike kao na slici, samo što čekate da dobijete smeđkastu-bežkastu boju.
Ovo je recept za najbolju ramazansku halvu
U drugu šerpicu stavite 200 ml. vode i 100 gr. šećera te jednu vrećicu vanilin šećera. Staviti to da prokuha.
Kada vam bude smjesa sa brašnom i maslacem gotova (znači kad dobijete smećkastu-bež boju) dodati sastojke (voda i šećer) koji su vam prethodno prokuhali. Paziti na ruke jer može prskati pa da se ne opečete.
Pustiti smjesu 10-tak sekundi, pokriti je poklopcem da vas ne isprska i odmah potom miješati da se ne stvore grudvice.
Halvu vadite u tanjir s kašikom i najbolje staviti u frižider da se malo ohladi. Pospite je po želji orasima ili kokosom, te je servirajte po želji, piše na Coolinariki.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.