Zrno nade za vaš crijevni mikrobiom: Kako dodatak ove namirnice unapređuje vaše zdravlje?

0
Radiosarajevo.ba
Zrno nade za vaš crijevni mikrobiom: Kako dodatak ove namirnice unapređuje vaše zdravlje?

Rak debelog crijeva, koji obuhvata debelo crijevo i rektum, rangira se kao treći najčešći rak u svijetu. Ključ za izlječenje leži u ranoj dijagnozi, no često propuštamo prepoznati simptome u prvoj fazi bolesti.

Čak i kada je liječenje uspješno, nedavna istraživanja ukazuju da između sedam i 29 posto oboljelih može doživjeti recidiv unutar pet godina od završenog liječenja, ovisno o lokaciji i stadiju bolesti.

U borbi protiv kolorektalnog raka, istraživači sa Univerziteta u Teksasu ističu važnost prehrane, posebno dodavanja mornarskog graha, malih bijelih zrna koja su pokazala značajno poboljšanje crijevnog mikrobioma osoba koje su preživjele kolorektalni rak.

Oglasio se Feđa Dudić nakon historijskog uspjeha: 'Uživajte u ovom danu moji Kragujevčani'

Iako nije moguće potpuno spriječiti ovu vrstu raka, prethodna istraživanja sugerišu da redovita tjelesna aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine i pravilna prehrana mogu pridonijeti prevenciji.

Istraživači ističu iako ovo zrno nije plave boje, ima značajan utjecaj na crijevni mikrobiom. Prethodna istraživanja na modelima miševa i ljudskim sudionicima pokazala su da svakodnevna konzumacija ovog graha poboljšava raznolikost korisnih bakterija u crijevima, smanjujući rizik od uznapredovanog recidiva kolorektalnog adenoma.

Stomačne tegobe: Šest kućnih lijekova koji vam mogu pomoći

Doktorica Carrie Daniel-MacDougall, glavna autorica istraživanja, naglašava važnost ravnoteže crijevnog mikrobioma kod osoba koje su preživjele kolorektalni rak.

Očekuje se da će ovo istraživanje potaknuti širu upotrebu mornarskog graha u prehrani, s obzirom na obećavajuće rezultate u poboljšanju zdravlja crijeva i potencijalnoj prevenciji recidiva.

Sve ovo naglašava važnost dijaloga između doktora i pacijenata o utjecaju prehrane na crijevni mikrobiom te ukazuje na novi pristup u prevenciji i podršci liječenju kolorektalnog raka, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak