Znate li šta je medvjeđi luk i zašto ga trebate uvesti u svakodnevnu prehranu?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li šta je medvjeđi luk i zašto ga trebate uvesti u svakodnevnu prehranu?

Kao i češnjak, medvjeđi luk (divlji luk, šumski luk ili srijemuš) bogat je alicinom. Sušenjem listova nestaju ljekovita svojstva, pa medvjeđi luk treba upotrebljavati samo u svježem stanju, u obliku tinktura od listova ili lukovica, svježeg soka i drugih preparata.

Vrlo je koristan u ovo vrijeme jer, osim što pomaže čišćenju organizma, medvjeđi luk jača organizam i ima antivirusno i antibiotsko djelovanje, pa je dobra zaštita organizma u slučaju pada imuniteta, što se zna dogoditi početkom proljeća, kaže fitoaromaterapeutkinja Maja Žalac.

"Može se dodati varivima ili pestu kojim ćete začiniti tjesteninu ili meso", kaže ona za 24sata.hr.

Mjesto u BiH nakon nevremena kao da je usred zime

Naravno, možete ga nasjeckati i na salatu te od njega napraviti tzv. hladnu juhu.

Dobio je takvo ime jer predstavlja proljetnu deliciju medvjedima, ne samo ljudima. Medvjedi ga rado jedu u proljeće čisteći organizam i pripremajući ga za obilnu hranu tijekom godine. Prije upotrebe, primjerice, tinkture medvjeđeg luka, koja pomaže kod snižavanja pritiska, dobro je porazgovarati s ljekarom ili apotekarom o prilagodbi doze.

Ako niste poznavatelj, medvjeđi luk nemojte brati sami nego ga radije nabavite na tržnici kod već provjerenih trgovaca.

Zašto iskusni vrtlari zabadaju plastične viljuške u zemlju? Izgleda čudno, ali funkcioniše

Naime, s branjem medvjeđeg luka treba biti jako oprezan jer se lako zamijeni za jednu od najotrovnijih biljaka u Europi - mrazovac čiji svi dijelovi sadrže otrovne alkaloide od kojih je najpoznatiji kolhicin, zbog čega ga zovu i biljni arsen. Znakovi trovanja javljaju se dva do pet sati nakon jela. Početni simptomi su mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu i proljev, a disanje postaje usporeno. Otrov djeluje na centre za disanje i krvotok, a dovoljno je 60 grama listova da izazove smrtni ishod. Mrazovac raste na planinskim pašnjacima i livadama, uz rubove šuma, a preferira vlažnija mjesta. Cvijet je ljubičaste boje s bijelim nijansama, sliči na šafran.

Evo kako razlikovati mrazovac od medvjeđeg luka. Medvjeđi luk ima jak miris češnjaka, a mrazovac ga nema. Mrazovac ima ušiljenije i kožastije listove koji čine vijenac odnosno čašku. Medvjeđi luk pak ima kopljaste, sjajne listove na zasebnim stapkama. U svakom slučaju, ključno je biti pažljiv pri branju, a ako niste sto posto sigurni o kojoj je biljci riječ, radije ne berite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak