Želite unositi više proteina? Ovih sedam vrsta hrane su pravi izbor za vas
Prehrana bogata proteinima vrlo je važna jer proteini održavaju mišićnu masu, podstiču oporavak i doprinose općem zdravlju. Proteini obavljaju mnoge funkcije u tijelu, kao što su proizvodnja hormona i stimulacija imunološkog sistema.
Kada birate izvore proteina, važno je uzeti u obzir i životinjske i biljne opcije kako biste osigurali uravnotežen unos esencijalnih aminokiselina. Evo sedam namirnica bogatih proteinima i kako ih možete uključiti u obroke za maksimalne koristi.
Pileća prsa
Pileća prsa su izvanredan izvor proteina, jer sadrže oko 31 gram proteina na 100 grama. Siromašna su mastima i bogata B vitaminima, što ih čini idealnim izborom za one koji žele povećati unos proteina bez suvišnih kalorija. Za maksimalan unos proteina, pileća prsa možete peći na roštilju ili u pećnici, a uz njih poslužiti povrće za uravnotežen obrok. Također, mogu se koristiti u salatama ili wrapovima kako biste povećali unos proteina, dok istovremeno uživate u ukusu i teksturi.
U Dom zdravlja bh. općine se za dan javilo 120 osoba sa istim simptomima. Oglasio se i Vodovod
Tofu
Tofu je izvrstan biljni izvor proteina, s oko 17 grama proteina na 100 grama. Također je vrlo svestran i upija okuse drugih sastojaka, što ga čini pogodnim za razna jela. Tofu možete koristiti u stir-fry jelima, salatama ili supama za maksimalnu iskoristivost proteina. Također, možete ga peći na roštilju ili propržiti kako biste promijenili njegovu teksturu i okus, čineći obrok još prijatnijim.
Grčki jogurt
Grčki jogurt sadrži oko 10 grama proteina na 100 grama. Također je dobar izvor probiotika koji mogu imati blagotvoran učinak na probavni sistem. Da biste povećali unos proteina, uživajte u grčkom jogurtu kao užini, dodajući voće i orašaste plodove, ili ga koristite kao osnovu za smoothie. Možete ga uključiti u svoje jutarnje obroke sa zobenim pahuljicama za zdrav početak dana.
Jaja
Jaja su izvrstan izvor potpunih proteina, sa oko 6 grama proteina po velikom jajetu. Također sadrže mnoge vitamine i minerale koji doprinose opštem zdravlju. Za najbolju iskoristivost proteina iz jaja, možete ih skuvati, ispeći na kajganu ili poširati, a zatim poslužiti uz integralni tost ili povrće za uravnotežen obrok.
Soja
Soja sadrži oko 18 grama proteina po kuhanoj šolji. Također je bogata željezom, kalijem, fosforom, magnezijem i dobrim izvorom vlakana, koja pomažu u probavi i čine da se osjećate siti duže vrijeme. Soju možete dodati u omiljene supe i variva, pa čak i u salate. Miješanje osnovnih začina sa sojom može dati jelu izvrstan okus, dok pruža esencijalne nutrijente za optimalno zdravlje.
Tuna
Tuna je izvrstan izvor proteina, sa oko 28 grama proteina na 100 grama. Osim toga, bogata je omega-3 masnim kiselinama koje povoljno djeluju na zdravlje srca. Tuna se može uključiti u svakodnevne obroke dodajući je u salate, sendviče ili niskokalorične tjestenine. Svježi odresci tune mogu se peći na roštilju, začiniti i poslužiti kao glavno mesno jelo. Za brzu užinu, pomiješajte tunu s grčkim jogurtom i začinima za dip bogat proteinima.
Parmezan
Rendani parmezan sadrži oko 35 grama proteina na 100 grama. Koristite ga za poboljšanje okusa jela. Pospite parmezan po salatama, tjesteninama i pečenom povrću kako biste poboljšali okus i iskoristili sve nutritivne vrijednosti. Uključivanje parmezana u domaći pesto ili umake također može povećati unos proteina, dok pruža esencijalni kalcijum i druge nutrijente.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.