Zdravo i fino: Tri sjajna recepta za ramazansku sofru

0
Radiosarajevo.ba
Zdravo i fino: Tri sjajna recepta za ramazansku sofru

Muslimani širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Post je pravo iskušenje za tijelo, zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

I danas vam donosimo prijedlog za iftar.

Vraća se Premijer liga BiH: Željezničar i Zrinjski favoriti na gostovanjima

Krem supa s tikvom i mrkvom

Potrebno:

-1 glavica crnog luka
-2 kašike maslinovog ulja
-4 srednje mrkve
-1 komad tikve,ili eventualno 2tikvice
-Malo bibera
-Kašičica mljevenog korijandera
-1.5 temeljca ili vode
-Malo majčine dušice
-Malo peršuna

Isplati li se jesti u restoranima: Provjerili smo koliko košta iftar u Sarajevu i šta je u ponudi

Priprema:

-U šerpi staviti ulje .te dodati nasjeckani luk,prodinstati
-Dodati isjeckanu mrkvu i tikvu
-Dodati začine i temeljac ,te ostaviti da se sve kuha lagano 30-ak min
-Gotovu supu presuti u blender ,te blendati dok se ne dobije glatka smjesa
-Servirati s malo pavlake,ili vrhnja za kuhanje po vrhu

Teleće šnicle u sosu od gljiva

Potrebno:

-4 veće teleće šnicle ili po želji količina
-400 g gljiva ,vrsta po želji
-200 ml vrhnja za kuhanje
-1 kašika senfa
-so, biber

Priprema:

-Šnicle dobro istući batom, posoliti i pobiberiti.
-Gljive očistiti i izrezati.
-Na ulju popržiti šnicle i skloniti ih sa strane.
-Na istoj tavi popržiti gljive.
-Dodati vrhnje, senf i posoliti.
-Dobro promiješati, vratiti šnicle u sos i još malo pustiti da se ukusi sjedine
-Servirati uz salatu

Brzi puding desert

Potrebno:

-1 veće pakovanje keksa po želji
-500ml mlijeka
-2kesice vanilin šećera
-4 kašike šećera
-40g pudinga od vanilije
-2 banane
-Šlag i čokolada za ukrašavanje

Priprema:

-Keks izlomiti na komadiće.
-Banane isjeći na kolutove.
-Puding skuhati uobičajeno sa šećerom i vanilin šećerom.
-U dublje četiri čaše debljeg stakla staviti malo keksa, nekoliko kolutova banane, i malo skuhanog, vrućeg pudinga.
-Naizmjenično redati dok se ne utroši sav materijal.
-Ostaviti da se puding ohladi, pa ukrasiti po želji umućenim šlagom i rendanom čokoladom.
*Kombinacije s voćem su opcionalne

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak