Zbog čega vam ne cvjetaju ruže? Ovo je pet najčešćih grešaka koje bi mogle biti uzrok

0
Radiosarajevo.ba
Zbog čega vam ne cvjetaju ruže? Ovo je pet najčešćih grešaka koje bi mogle biti uzrok

Ruže u punom cvatu jedan su od najljepših prizora u dvorištu, no ponekad iako ste napravili sve što je potrebno (ili barem tako mislite), cvjetanje je izostalo. Gracielinda Poulson, autorica knjige Grace Rose Farm: Garden Roses, dijeli svoje savjete za rješavanje ovog problema.

NEMA DOVOLJNO SUNCA

Ružama je općenito potrebno oko 6 do 8 sati direktne sunčeve svjetlosti svaki dan da bi dobro cvjetale. Osigurajte da su vaše ruže posađene na mjestu gdje dobivaju odgovarajuću sunčevu svjetlost. Ako se nalaze u zasjenjenom području, razmislite o presađivanju na sunčanije mjesto.

POGREŠNA GNOJIDBA

Ruže često cvjetaju u proljeće, ali možda neće cvjetati tokom ljeta. Previše dušika može dovesti do bujnog lišća na račun cvjetanja, dok nedostatak fosfora može inhibirati razvoj pupoljaka.

Ademir Zurapović o suđenju na Olimpijadi i linču iz Srbije: "Takve stvari me ne dotiču"

Koristite uravnoteženo gnojivo ili ono posebno dizajnirano za ruže, osiguravajući da ima odgovarajuću količinu fosfora za poticanje cvjetanja.

NEPRAVILNO OREZIVANJE

Orezivanje ruža neophodno je za razvoj novih i produktivnih mladica. Ne režete li ruže, biljka će se razviti u samonikle izdanke, što će se negativno odraziti na cvatnju. Cilj rezidbe je ukloniti mrtvo, bolesno ili staro drvo kako bi se potaknuo novi rast. Neke ruže cvjetaju na starom drvetu, a njihovo orezivanje u kasnu zimu ili rano proljeće moglo bi ukloniti pupoljke.

Shvatite vrstu ruže koju imate (bilo da cvjeta na novom ili starom drvetu) i u skladu s tim orezujte. Općenito, orežite ruže u kasnu zimu ili rano proljeće, baš kada počinje novi rast.

NEDOVOLJNA KOLIČINA VODE

Ruže zahtijevaju dosljednu opskrbu vodom da bi cvjetale. Stres od suše može spriječiti njihovo cvjetanje.

Zalijevajte svoje ruže duboko i redovno, vodeći računa da tlo ostane vlažno, ali ne i preplavljeno. Malčiranje može pomoći u zadržavanju vlage u zemljištu.

ŠTETOČINE I BOLESTI

Infestacije lisnih uši, paukovih grinja ili bolesti poput crne pjegavosti i pepelnice mogu izazvati stres na biljci i ometati cvjetanje.

Redovno pregledavajte svoje ruže na štetočine i bolesti. Koristite odgovarajuće organske ili hemijske tretmane prema potrebi za rješavanje ovih problema. Preporučuje se prskanje biljaka bakrenim fungicidom i hortikulturnim uljem nakon rezidbe ruža zimi ili u rano proljeće, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak