Iskoristite ovaj sastojak i vaše ruže će cvjetati cijelo ljeto

0
Radiosarajevo.ba
Iskoristite ovaj sastojak i vaše ruže će cvjetati cijelo ljeto
Foto: Pexels / Ilustracija

Iskusni vrtlari poznaju jedan sastojak koji će 'spasiti' njihove ruže. Radi se o nečemu što će obogatiti zemlju.

Radi se o epsomovoj soli, poznatoj i kao gorka sol, koja je vrlo korisna vrtlarima. Ova sol je bogata magnezijevim sulfatom, hranjivim sastojkom ključnim za rast i razvoj biljaka, cvijeća, povrća, za revitalizaciju osušenih biljaka i tjeranje štetnika.

Prednosti Epsom soli su razne. Zahvaljujući magnezijevom sulfatu, biljke dobivaju intenzivniju zelenu boju te ona ujedno poboljšava proces klijanja, čineći biljke gušćima. Osim toga, pomaže u stvaranju većeg broja i većih cvjetova.

ViK objavio spisak: I danas mogući prekidi u snabdijevanju vodom u više od 30 sarajevskih ulica

ViK objavio spisak: I danas mogući prekidi u snabdijevanju vodom u više od 30 sarajevskih ulica

Neil Mattson, profesor s britanskog Univerziteta Cornell, naglasio je važnost pravilne prehrane biljaka.

"Biljke pokazuju znakove kada im nedostaju određene hranjive tvari. Ako lišće požuti po cijeloj biljci, to može biti znak manjka sulfata. Ako donji listovi požute između žila, možda nedostaje magnezija" naveo je.

Magnezij i sumpor su esencijalni nutrijenti, ali mogu biti osiromašeni iz tla zbog pretjerane sadnje i sjetve, što iscrpljuje tlo. Za razliku od većine komercijalnih gnojiva, gorka sol se ne nakuplja u tlu, što znači da s njom ne možete pretjerati.

Ruže posebno vole gorku sol, dodavanje gorke soli čini ruže jačima, povećava broj cvjetova i čini cvjetove većima nego kod ruža koje nisu tretirane ovim dodatkom.

Korištenjem Epsom soli, vaša će vrtna oaza biti bujnija i cvjetati cijelo ljeto, pružajući vam zadovoljstvo i uživanje u prekrasnim cvjetovima, piše 24Sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije