Cvijeće za ljetne vrućine: Sedam biljaka koje dobro podnose sunce

0
Radiosarajevo.ba
Cvijeće za ljetne vrućine: Sedam biljaka koje dobro podnose sunce
Foto: Pixabay / Pelargonije

Tokom prijelaznog perioda i prvih jesenskih dana temperature često znaju biti prilično visoke, a sunce je jako. Ako si u potrazi za cvijećem koje voli sunce i koje će krasiti tvoj balkon ili terasu sve do sredine jeseni, najbolje je odabrati ono otporno na vrućine.

Prilikom sadnje cvijeća, važno je u obzir uzeti klimatske uvjete te odabrati one vrste koje će moći uspjeti na mjestu gdje ih planiramo držati. Kad su u pitanju balkon ili terasa koji su okrenuti prema jugu ili zapadu, cvijeće koje podnosi jako sunce je najbolji izbor.

Na sreću, postoji velik broj cvijeća koje vole sunce i ne smetaju im vrućine pa su dobar odabir za sadnju na osunčanim područjima. U nastavku izdvajamo samo neke od ćvijeća koje podnosi jako sunce.

U Federaciji BiH na snazi novi obračun osnovice za boračke naknade - evo za koliko će biti uvećane

U Federaciji BiH na snazi novi obračun osnovice za boračke naknade - evo za koliko će biti uvećane

Verbena

Verbena je radi svog lijepog izgleda vrlo čest odabir za balkon, a ponekad se sadi i na gredicama. Ne iziskuje puno pa je idealan izbor i za one koji nemaju puno iskustva s biljkama. Može rasti u obliku grma ili kao puzavac i odlično podnosi sunce i visoke temperature. Zalijevati je treba tek kad joj je zemlja potpuno suha.

Angelonija

Angelonije su još jedno cvijeće koje voli sunce, a sjajno će izgledati na svakom balkonu ili terasi. Cvjetovi su joj najčešće bijele ili ljubičaste boje, a ako se dobro održava, ova biljka će cvjetati sve do kraja oktobra. Osim u teglama, može se saditi i na gredice.

Muškatle treba zalijevati vodom u koju ste dodali ovaj sastojak: Cvjetat će sve do kasne jeseni

Muškatle treba zalijevati vodom u koju ste dodali ovaj sastojak: Cvjetat će sve do kasne jeseni

Kadifa

Kadifa je biljka koja potječe iz Meksika, no danas se uzgaja diljem svijeta te je vrlo često možemo vidjeti u vrtovima. Cvjetovi kadife mogu biti zlatne, narančaste, žute ili bijele boje, a razdoblje cvjetanja je od maja do oktobra. Ovisno o vrsti, kadife dobro podnose svaku vrstu tla i uglavnom su otporne na sušu i visoke temperature. Svojim izgledom i mirisom privlači pčele i leptire, a tjera biljne nametnike.

Pelargonije

Kod nas su upravo pelargonije najpopularnije balkonsko cvijeće koje vole sunce. Imaju prekrasne baršunaste cvjetove i mogu potrajati sve do kraja jeseni. Vole sunce i dobro dreniranu zemlju, potrebno ih je redovito zalijevati, ali umjereno jer ne trebaju previše vlage.

Pelargonije
Foto: Pixabay: Pelargonije

Hibiskus

Hibiskus je još jedna vrlo lijepa biljka koja će, bez imalo sumnje, uljepšati svaki kutak na balkonu, terasi ili dvorištu. Otporna je i lako ju je uzgajati, a daje prekrasne cvjetove koji mogu biti raznih boja. Hibiskus voli sunce, a ako je posađen u teglu, veći dio godine može biti na otvorenom, no tokom zime najbolje ga je unijeti unutra.

Kuglasti šćir

Bilo da su u pitanju visoke temperature, vlaga ili suša, ovaj je cvijet nevjerojatno otporan i dobro podnosi sve uvjete. Pomalo je neobična izgleda, s cvjetovima u tamno ružičastoj boji. Lako se održava i odlično će izgledati na terasi ili balkonu. Najbolje ga je saditi u dobro drenirano tlo, a iako podnosi sušu, bolje će uspijevati ako se redovito zalijeva.

Pentas

Pentas odnosno egipatska zvijezda je cvijet podrijetlom iz Afrike pa dobro podnosi sunce i sušu. Cvjeta u raznim bojama poput crvene i ružičaste. Ova biljka treba imati dobro drenirano tlo i najbolje ju je držati na osunačnim prostorima. Prije prvog mraza preporuča se unijeti je na zaštićeno mjesto, piše Žena.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije