Zašto ne smijete bacati koru crvenog luka?

Radiosarajevo.ba
Zašto ne smijete bacati koru crvenog luka?
Nutricionisti upozoravaju da bacamo u smeće dijelove povrća i povrća koji su najzdraviji, a možemo ih itekako upotrijebiti.

Tako bacamo koru crvenog luka, koru narandže i lubenice. Stručnjaci tvrde da kora luka sadrži kvercetin, biljni pigment koji može pomoći u smanjenju krvnog tlaka i spriječiti začepljenje arterija, objavljeno je na portalu High50.

Također, ima i protu upalno djelovanje. Naravno, nećemo koru crvenog luka jesti sirovu, ali možete je dodati u supe i čorbe tokom kuhanja. Izvadite je prije posluživanja.

Listove brokule isto ćemo najčešće baciti. Ali to je prava šteta jer su puni vitamina A i C. Nisu samo cvjetni, zeleni dijelovi jestivi već cijela biljka. Listove možete skuhati kao kupus, a stabljiku možete jesti kao hrskavu, zdravu grickalicu.

Lišće celera se također često zanemaruje i baca iako sadrži čak pet puta više magnezija i kalcija nego korijen koji tako često jedemo. Listovi također sadrže vitamin C i snažne antioksidanse koji mogu pomoći u borbi protiv raka, bolesti srca, pa čak i starenja.

Gotovo uvijek bacamo i koru narandže i dinje. No i ti se dijelovi mogu upotrijebiti s ostatkom ploda, posebice ako radite svježi voćni sok. Kora lubenice i dinje bogata je citrulinom, aminokiselinom koja poboljšava cirkulaciju. Narančina kora puna je vlakana, flavonoida i vitamina.

Stabljika blitve često se odreže i baca, ali i ona je odlična za jelo i sadrži glutamin, antioksidanse i fenolne spojeve. Same stabljike blitve mogu se skuhati poput šparoga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak