Zasladite se nakon iftara: Kolač s makom i šumskim voćem koji će vas oduševiti svojom kombinacijom
Radiosarajevo.ba
Mak i voće kombinacija su kojoj malo ko može odoljeti.
U nastavku donosimo recept za sočni kolač koji izgleda kao da vam treba puno vremena i truda da ga napravite, a zapravo je vrlo jednostavan.
Kolač s makom i šumskim voćem
Sastojci:
- 200 g mljevenog maka
- 150 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 žlice griza
- 600 ml mlijeka
- 150 g maslaca
- 350 g mljevenog keksa
Za voćni sloj:
Fikret Prevljak zadržan na Aerodromu Sarajevo
- 450 g zamrznutog šumskog voća (ili malina)
- 2 žlice gustina
- sok pola limuna
- vanilin šećer ili aroma vanilije
- 2 žlice šećera (za one koji vole slađe)
Znate li zašto su hurme toliko zdrave: Mnogi ih smatraju najzdravijim voćem na svijetu
Za preljev:
- 150 g bijele čokolade
- 80 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- U posudu sipati mak, šećer, vanilin šećer, griz i mlijeko pa prokuhati. Smjesa će se zgusnuti nakon nekoliko minuta. U gustu smjesu dodati maslac i miješati dok se ne otopi.
- Dodati mljeveni keks i sve dobro sjediniti pa utisnuti u kalup promjera 24 cm i staviti u frižider.
- Pripremiti voćni dio. Pomiješati voće, gustin, limunov sok, vanilin šećer (i po želji šećer). Miješati sve dok se smjesa ne zgusne.
- Pripremiti čokoladni preljev. U zdjelu staviti slatko vrhnje, paziti da ne zakuha. Kad se vrhnje zagrije, tik pred vrenje dodati kockice bijele čokolade.
- Na podlogu od maka i keksa staviti šumsko voće, a na kraju čokoladni preljev.
- Ohladiti nekoliko sati prije jela.
Savjet: Za zdraviju verziju možete koristiti tamnu čokoladu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)