Zaboravljeni recept: Savršena starinska pita od oraha

0
Radiosarajevo.ba
Zaboravljeni recept: Savršena starinska pita od oraha

Kada govorimo o nekim tradicionalnim slasticama, orasi su često osnovna namirnica u starinskim receptima i najčešće je onaj okus naninih kolača upravo okus oraha.

Bilo da se radi o tortama s bogatim biskvitom punim oraha s dodatkom čokolade i ruma, o prhkim ili punjenim kiflicama, kuglicama od oraha i čokolade ili o tradicionalnim poviticama poput orahnjače, orasi su ti koji daju pun okus, sočnost i onaj karakterističan miris domaće slastice.

Moguće je da mnogi od vas imaju neki svoj omiljeni kolač s orasima. Ova prekrasna pita od oraha spada u klasike među kolačima. Za ovu pitu će vam trebati orasi i to ovom kolaču daje baš onaj pravi starinski okus i miris.

Albin Kurti upozorava: 'Beograd nije odustao od velikosrpskog projekta. To znači raspad BiH'

Kolač se sastoji od prhkog tijesta s maslacem te nadjeva prepunog oraha, vrlo je mirisan, topi se u ustima. Ako ne volite kremaste kolače, ovo je prava slastica za vas.

Recept za pitu od oraha: 

Sastojci

Tijesto

  • 250 g hladnog maslaca
  • 250 g brašna (pola glatko, pola oštro)
  • 2 žumanjka
  • 2 kašike bijelog vina
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • ribana limunova korica

Nadjev

  • 150 gšećera
  • 280 g mljevenih oraha
  • 8 jaja
  • 1 prstohvat soli
  • ribana limunova korica

Priprema

Napravite tijesto. U prosijano brašno dodajte prstohvat soli te obje vrste šećera pa naribajte hladni maslac. Utrljajte maslac u brašno da dobijete mrvičastu, pjeskovitu smjesu. To možete i pomoću multipraktika. Dodajte žumanjke, vino i naribanu limunovu koricu.

Zamijesite glatko tijesto pa ga malo spljoštite, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru barem pola sata. Ako ćete raditi od dva dijela, podijelite tijesto na veći dio za podlogu i manji za gornji dio.

Recept za brzinsku tortu: Pravi se za samo 15 minuta, nema pečenja i kuhanja, a polizat ćete prste

Napravite nadjev

Uključite pećnicu na 180 stepeni da se zagrije. Za nadjev istucite bjelanjke s malo soli u čvrst snijeg (ja sam dodala i ona dva što su mi ostala od pripreme prhkog tijesta).

Žumanjke dugo tucite sa šećerom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Dodajte orahe i limunovu koricu pa sjedinite. Ručno umiješajte snijeg.

Razvaljajte tijesto

Ohlađeno tijesto razvaljajte na masnom papiru u veličinu lima za pečenje (moj je bio 28 x 40 cm) pa skupa s papirom smjestite tijesto u lim.

Premažite nadjevom

Preko tijesta rasporedite nadjev i poravnajte. Ukoliko radite s gornjim tijestom, stavite preko nadjeva drugi dio tijesta (razvaljan, u trakicama ili nariban). Kolač pecite 25 do 30 minuta na 180 stepeni. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i uživajte u starinskom okusu bakinog kolača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak