Zaboravljeni recept: Savršena starinska pita od oraha
Kada govorimo o nekim tradicionalnim slasticama, orasi su često osnovna namirnica u starinskim receptima i najčešće je onaj okus naninih kolača upravo okus oraha.
Bilo da se radi o tortama s bogatim biskvitom punim oraha s dodatkom čokolade i ruma, o prhkim ili punjenim kiflicama, kuglicama od oraha i čokolade ili o tradicionalnim poviticama poput orahnjače, orasi su ti koji daju pun okus, sočnost i onaj karakterističan miris domaće slastice.
Moguće je da mnogi od vas imaju neki svoj omiljeni kolač s orasima. Ova prekrasna pita od oraha spada u klasike među kolačima. Za ovu pitu će vam trebati orasi i to ovom kolaču daje baš onaj pravi starinski okus i miris.
Albin Kurti upozorava: 'Beograd nije odustao od velikosrpskog projekta. To znači raspad BiH'
Kolač se sastoji od prhkog tijesta s maslacem te nadjeva prepunog oraha, vrlo je mirisan, topi se u ustima. Ako ne volite kremaste kolače, ovo je prava slastica za vas.
Recept za pitu od oraha:
Sastojci
Tijesto
- 250 g hladnog maslaca
- 250 g brašna (pola glatko, pola oštro)
- 2 žumanjka
- 2 kašike bijelog vina
- 50 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- ribana limunova korica
Nadjev
- 150 gšećera
- 280 g mljevenih oraha
- 8 jaja
- 1 prstohvat soli
- ribana limunova korica
Priprema
Napravite tijesto. U prosijano brašno dodajte prstohvat soli te obje vrste šećera pa naribajte hladni maslac. Utrljajte maslac u brašno da dobijete mrvičastu, pjeskovitu smjesu. To možete i pomoću multipraktika. Dodajte žumanjke, vino i naribanu limunovu koricu.
Zamijesite glatko tijesto pa ga malo spljoštite, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru barem pola sata. Ako ćete raditi od dva dijela, podijelite tijesto na veći dio za podlogu i manji za gornji dio.
Recept za brzinsku tortu: Pravi se za samo 15 minuta, nema pečenja i kuhanja, a polizat ćete prste
Napravite nadjev
Uključite pećnicu na 180 stepeni da se zagrije. Za nadjev istucite bjelanjke s malo soli u čvrst snijeg (ja sam dodala i ona dva što su mi ostala od pripreme prhkog tijesta).
Žumanjke dugo tucite sa šećerom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Dodajte orahe i limunovu koricu pa sjedinite. Ručno umiješajte snijeg.
Razvaljajte tijesto
Ohlađeno tijesto razvaljajte na masnom papiru u veličinu lima za pečenje (moj je bio 28 x 40 cm) pa skupa s papirom smjestite tijesto u lim.
Premažite nadjevom
Preko tijesta rasporedite nadjev i poravnajte. Ukoliko radite s gornjim tijestom, stavite preko nadjeva drugi dio tijesta (razvaljan, u trakicama ili nariban). Kolač pecite 25 do 30 minuta na 180 stepeni. Kada se ohladi, pospite šećerom u prahu i uživajte u starinskom okusu bakinog kolača.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.