Za ručak probajte nešto novo: Ukusni pileći bataci sa slatko-kiselim umakom
Piletina je jednostavno i lagano meso koje se najčešće priprema u porodici, a može se napraviti na više načina.
Nisu svi uvijek raspoloženi za klasičnu pripremu piletine, pa bi ih novi način pripreme mogao obradovati.
Donosimo zanimljiv recept za pileće batake u umaku od meda, rižinog octa i soja umaka.
Spremamo se za novogodišnje praznike: Ima li slobodnog smještaja u Sarajevu i koje su cijene?
Sastojci:
8 pilećih bataka
2 kašike kukuruznog škroba
1 kašika putera
4 čehne bijelog luka
110 g med
80 ml pilećeg temeljca
1 kašika rižinog octa
1 kašika svijetlog soja umaka
1 kašika nasjeckanog svježeg peršuna
1/2 kaščice mljevene paprike
Priprema:
Batake posolite i zabiberite pa ih uvaljajte u škrob ili brašno. Pržite u tavi u kojoj ste zagrijali malo ulja. Zatim dodajte puter, a kada se rastopi dodajte nasjeckani bijeli luk. Promiješajte, a zatim u posudi pomiješajte med, juhu, rižin ocat i sojin umak. Dobro izmiješajte i ulijte u pleh s mesom. Nastavite pirjati dok umak gotovo potpuno ne ispari. Gotove batake pospite nasjeckanim peršunom i mljevenom paprikom, piše Skuhaj.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.