Pileći bataci sa hladnim umakom od kikirikija

Radiosarajevo.ba
Pileći bataci sa hladnim umakom od kikirikija

Recept preuzimamo sa portala Kuhari.com:

Sastojci

1,2 kg pilećih bataka

4 kašike sezamovog ulja

2 žlice sojinog umaka

2 kašike smeđeg šećera

2 kašike vinskog sirćeta

po želji kajenski biber

1 režanj češnjaka

Za umak:

4 kašike maslaca od kikirikija

200 g milerama

1 kašika limunovog soka

so, biber

1 čili papričica

Priprema

Pećnicu ugrijati na 220°C.

Piletinu oprati, posušiti i složiti u lim za pečenje obložen papirom za pečenje, kojeg smo premazali sa dvije kašike ulja.

Za marinadu pomiješati ostatak sezamovog ulja, sojiin umak, smeđi šećer, vinski ocat, kajenskog papra, te sitno sjeckani (ili protisnuti) češnjak. 

Dobro izmiješati, pa time obilno premazati batke.

Peći oko 30 min dok se bataci lagano ne počnu karamelizirati po površini, a tokom pečenja ih u dva-tri navrata okrenuti i premazivati preostalom marinadom.

U posudi pomiješati maslac od kikirikija, mileram, sviježe iscijeđeni limunov sok, so i biber.

Umiješajte sitno nasjeckani chili (maknuti sjemenke) i posipati po umaku.

Poslužiti s rižom.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije