Za prste polizati: Punjene tikvice na orijentalni način
Lagano i ukusno je ono čime se može opisati ovo jelo.
Donosimo vam egzotičan recept za punjene tikvice na orijentalni način.
Potrebno vam je:
- tikvice - 2 komada
- maslac - 1 kašičica
- ulje - 4 kašike
- mrkva
- riža - 50 g, dugog zrna
- sol - po ukusu
- nana
- pistaći - 20 g, istucani na krupno
- voda - do 2 šolje
- luk - 1 mala glavica
- piment - 2 zrna
Priprema:
1. Oprane tikvice režite na debele kolutove i izdubite unutrašnjost, ali ne do dna.
2. U tavi zagrijte ulje i maslac, zapržite sitno sjeckan luk, narendanu mrkvu i piment da omekšaju.
3. Sipajte opranu rižu da se zaprži zajedno s isječenim dijelom tikvica i istucanim pistaćima.
4. Posipajte solju, dodajte šolju vruće vode i ostavite na tihoj vatri da upije vodu.
5. Čamci od tikvica se poredaju i pune nadjevom pomoću male kašike. Ako vam je ostalo još nadjeva, stavite i njega u posudu za pečenje, sipajte šolju vode i kašiku ulja.
6. Pecite uksune punjene tikvice dok riža ne bude gotova na 180 stepeni Celzijusevih oko 35 minuta.
Alarmantni podaci u BiH: 12 posto građana koristi antibiotike bez recepta
Servirajte punjene tikvice na orijentalni način s grančicom nane.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.