Za prste polizati: Punjene tikvice na orijentalni način

0
Radiosarajevo.ba
Za prste polizati: Punjene tikvice na orijentalni način

Lagano i ukusno je ono čime se može opisati ovo jelo.

Donosimo vam egzotičan recept za punjene tikvice na orijentalni način.

Potrebno vam je:

  • tikvice - 2 komada
  • maslac - 1 kašičica
  • ulje - 4 kašike
  • mrkva
  • riža - 50 g, dugog zrna
  • sol - po ukusu
  • nana
  • pistaći - 20 g, istucani na krupno
  • voda - do 2 šolje
  • luk - 1 mala glavica
  • piment - 2 zrna

Priprema:

1. Oprane tikvice režite na debele kolutove i izdubite unutrašnjost, ali ne do dna.
2. U tavi zagrijte ulje i maslac, zapržite sitno sjeckan luk, narendanu mrkvu i piment da omekšaju.
3. Sipajte opranu rižu da se zaprži zajedno s isječenim dijelom tikvica i istucanim pistaćima.
4. Posipajte solju, dodajte šolju vruće vode i ostavite na tihoj vatri da upije vodu.
5. Čamci od tikvica se poredaju i pune nadjevom pomoću male kašike. Ako vam je ostalo još nadjeva, stavite i njega u posudu za pečenje, sipajte šolju vode i kašiku ulja.
6. Pecite uksune punjene tikvice dok riža ne bude gotova na 180 stepeni Celzijusevih oko 35 minuta.

Papa Franjo iznio nikad snažnije kritike: 'Ovo nije rat, ovo je okrutnost'

Servirajte punjene tikvice na orijentalni način s grančicom nane.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak