Za mladolik izgled i dobro raspoloženje za doručak biste trebali pojesti ovu supu
Možemo li promjenom prehrane popraviti zdravlje, podići vitalnost i postići dugovječnost? Odgovor je potvrdan, a utemeljen je na brojnim istraživanjima, među kojima je i proučavanje prehrambenih navika ljudi u takozvanim plavim zonama, područjima u kojima žive najdugovječniji ljudi na svijetu.
Jedna od takvih zona je Sardinija, čiji se stanovnici drže mediteranske prehrane, ali uz neke posebnosti, a jedna od tih posebnosti vezana je uz doručak i uključuje odabir supe od povrća umjesto uobičajenih opcija za prvi obrok u danu.
Želite li učiniti puno za vlastitu dobrobit, ovoj ćete ideji dati šansu jer ovakav obrok sadrži sastojke koji će vas nahraniti, napuniti nutrijentima, a neće vam opteretiti probavu već će je potaknuti.
Požar u BiH progutao dom mladog bračnog para: Sabina i Samir s četvero djece ostali bez svega
Može se napraviti od bilo koje kombinacije sezonskog povrća, ali uvijek uključuje različite vrste mahunarki, prepečenu tjesteninu od durum pšenice koja je jako popularna na Sardiniji.
Što se tiče odabira mahunarki, naročito je popularan bob, koji je pun proteina i sadrži sastojke koji potiču aktivnost antioksidanata koji se bore protiv oštećenja koja uzrokuju starenje te vitamina B skupine koji podižu imunitet, ali i dobro raspoloženje, piše Slobodna Dalmacija.
Sardinijska supa od povrća
Sastojci:
- 100 g boba
- 100 g paradajza
- 75 g slanutka
- 50 g fregule ili kus-kusa
- 1 luk
- 1 mrkva
- 1 češanj bijelog luka
- 1/2 stabljike celera
- 1/4 gomolja komorača
- 2 kašike maslinovog ulja
- peršun
- bosiljak
- naribani Parmigiano Regiano
- so, biber
Priprema:
Namočite bob i slanutak u velikoj zdjeli vode najmanje 8 sati pa ih isperite i napola skuhajte ili koristite konzervirane, odnosno zamrznute mahunarke.
Zagrijte 2 kašike maslinovog ulja, dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer i pirjajte ih dok ne omekšaju. Dodajte bijeli luk i pirjajte oko 20 sekundi.
Jelo koje obožavaju mali i veliki možete pripremiti u jednoj posudi i izbjeći hrpu prljavog suđa
Umiješajte paradajz, komorač, peršun i bosiljak, kao i ocijeđeni bob i slanutak. Dodajte oko 700 ml vode, pojačajte vatru i zakuhajte pa smanjite vatru i pirjajte polako, bez poklopca, dok slanutak i bob ne omekšaju, dodajući još vode ako je potrebno ako smjesa postane pregusta.
Umiješajte tjesteninu, posolite i pobiberite. Dodajte oko 300 ml i kuhajte dok tjestenina ne omekša, oko 10 minuta.
Poslužite posuto sirom. Uživajte u toplom doručku!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.