Za "lijenu" nedjelju: Ovo je recept za kajzeršmarn, pahuljaste palačinke
Kajzeršmarn (aus. Kaiserschmarren) ili carski drobljenac je fini desert koji se priprema od tijesta za palačinke, a zbog jednostavne pripreme i termičke obrade nemoguće ga je "zeznuti".
Iako se kajzeršmarn radi od namirnica sličnih za palačinke, ovaj se desert peče u rerni, i ne traži vještinu okretanja palačinki u tavi.
Riječ je o austrijskom nacionalnom jelu, koji će vas iznenaditi lakoćom pripreme i odličnim okusom.
Sindikat radnika trgovine BiH tvrdi: Tržni centar u bh. gradu radi uprkos neradnoj nedjelji
Sastojci za kajzeršmarn: 8 jaja, 100 grama grožđica, 1 mahuna vanilije, 6 kašikica ruma, te 300 grama šećera, 400 ml slatkog vrhnja, četiri kašike brašna, 1/4 male kašike praška za pecivo i prstohvat soli.
Priprema:
1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke dodajte 100 grama grožđica koje ste neko vrijeme marinirali u rumu, te sjemenke iz mahune vanilije. Ako nemate pri ruci svježe mahune možete se poslužiti i s ekstraktom vanilije.
2. U jaja dodajte 100 grama šećera i slatko vrhnje, pa ih dobro promiješajte. Nježno umiješajte brašno.
3. U posebnoj zdjeli istucite čvrst snijeg od preostalog šećera, bjelanaca, praška za pecivo i malo soli.
4. Ručno umiješajte bjelanjak u žumance kako bi smjesa ostala nježna, prozračna i ukusna.
5. Lim za pečenje namastite s maslacem i nešto šećera, pa u njega stavite smjesu. Kajzeršmarn stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva od 10 do 12 minuta, piše Zadovoljna.hr.
6. Komadiće pahuljastih palačinki poslužite uz sezonski umak od jagoda, šećera i nešto narandžinog soka.
Pogledajte u videu kako slavne palačinke za svoju majku priprema legendarni njemački chef Wolfgang Puck.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.