Za današnji ručak pripremite tjesteninu sa salsom i tunjevinom

0
Radiosarajevo.ba
Za današnji ručak pripremite tjesteninu sa salsom i tunjevinom

Kao što je svima dobro poznato tjestenina i umaci na bazi paradajza prirodan su spoj, a isto tako znamo i da je tunjevina lako dostupna i visoko vrijedna namirnica.

Stoga je tjestenina sa salsom i tunom jednostavno, a bogato jelo ukoliko ste ljubitelj mediteranskih nota.

Sastojci za 4 osobe: 

Još jedan grad u BiH blokiran: Svi putni pravci su zatrpani snijegom

200 g Zlato polje Fusilla s jajima
sol
1 kašika ulja (može ocijeđeno od tunjevine)
2 čena bijelog luka
200 g Podravka Pelata
40 g Leće
50 g Tuna komadića u biljnom ulju
1 manja kašika vegete
1 manja kašika peršuna

Priprema
 
1.Tjesteninu stavite kuhati u vrelu, posoljenu vodu i skuvajte.
2.Na ulju ocijeđenom od tune kratko popržiti sitno nasjeckani bijeli luk, dodajte usitnjene pelate paradajza zajedno sa sokom i kratko pirjajte da dobijete umak.
3.Dodajte ocijeđenu leću, komadiće tune, vegetu i peršun. Kratko pirjajte kako bi se sastojci dobro sjedinili. Prema potrebi dodati malo vode od kuhanja tjestenine.
4.Nutri kutak: Riba je neizostavan dio mediteranske prehrane i jedna od visoko hranjivih namirnica. Sadrži fosfor, kalcij, željezo, vitamine A, B1 i B2. Morske ribe imaju povoljan sastav masti, a ovisno o vrsti ribe, bogate su omega-3 masnim kiselinama i vitaminima topljivim u masti, primjerice A i D.

Posluživanje: 

1. Serviranje (250 grama)

2. U gotov umak umiješajte tjesteninu i poslužite toplo.

Savjet: 

Za još bolji okus salsa se može obogatiti suhim mediteranskim začinima (origano, bosiljak, timijan) i sjeckanim maslinama ili kaparama. Da biste od ovog jela dobilii cjelovit obrok, možete ga servirati s kriškom crnog hljeba i zdjelicom zelene salate s naribanom mrkvom, začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom.

Prijatno!
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak