Vrijedi li piti pivo? Ove zdravstvene probleme možete dobiti od konzumacije čak jedne krigle

0
Radiosarajevo.ba
Vrijedi li piti pivo? Ove zdravstvene probleme možete dobiti od konzumacije čak jedne krigle

Naučnici u Kini upozoravaju da redovito konzumiranje čak i jedne krigle piva dnevno može značajno povećati rizik od razvoja gihta kod muškaraca i žena. Ovaj tekst istražuje rezultate studije i daje savjete o prevenciji i liječenju gihta.

Naučnici s kineskog Suzhou Medical Collegea otkrili su da konzumacija piva može povećati rizik od gihta za 60 posto kod muškaraca i 62 posto kod žena. Za razliku od piva, čaša porta pokazala se kao sigurnija opcija jer ne nosi isti rizik.

Giht, poznat i kao "bolest kraljeva", bio je čest među srednjovječnim muškarcima koji su uživali u bogatoj hrani i alkoholu. Historijski, čak je i kralj Henry VIII patio od gihta.

Nakon mjeseci vrućina, veliki pljusak obradovao građane u bh. gradu

U posljednje vrijeme, učestalost gihta raste, a trenutno pogađa oko jednu od 40 osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Giht je oblik upalnog artritisa koji uzrokuje intenzivnu bol i oticanje zglobova, najčešće počinjući s palcem noge, prenosi The Sun.

Giht nastaje zbog nakupljanja mokraćne kiseline u krvi i tkivima, što dovodi do formiranja kristala koji mogu uzrokovati upalu zglobova.

Hrana i pića bogata purinima, kao što su pivo, jabukovača, slanina, puretina, sardine i iznutrice, povećavaju razinu mokraćne kiseline i trebala bi se izbjegavati kod osoba skloni gihtu, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak