Voćni sokovi sprječavaju djelovanje lijekova
Konzumacija voćnih sokova zajedno s lijekovima koji se koriste pri terapiji karcinoma, srčanih bolesti ili za smanjenje visokog krvnog tlaka, drastično smanjuju njihovu učinkovitost, tvrde znanstvenici, piše DailyMail.
Osim što sokovi od naranče, jabuke i grejpa smanjuju djelovanje navedenih lijekova, negativno utječu i na učinkovitost nekih antibiotika.
Stručnjaci su uvjereni kako sokovi sprječavaju ulazak lijekova u kardiovaskularni sistem i tako blokiraju njihovo djelovanje.
Zbog toga bi osobe koje su prisiljene koristiti navedene vrste lijekova trebale sokove zamijeniti vodom ili eventualno čajevima.
Do ovih je zaključaka nakon provedenih istraživanja došao profesor Bailey sa Sveučilišta Western Ontario u Kanadi, koji napominje kako je riječ o lijekovima za tretiranje ozbiljnih stanja i bolesti te da bi oboljeli trebali uzeti u obzir njegovo upozorenje.
Sprječavaju li sokovi djelovanje takvih lijekova, kod oboljelih osoba moglo bi doći do nepotrebnih i opasnih komplikacija.
Znanstvenici vjeruju da su osim navedenih lijekova, pod negativnim utjecajem voćnih sokova i neki drugi, stoga će provesti dodatna istraživanja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.