Voće koje se koristi kao povrće: Štiti mozak, srce i ima antikancerogena svojstva
Bamija je bogata magnezijem, vlaknima, antioksidansima i vitaminima C, K1 i A.
Bamija može pomoći u održavanju zdrave trudnoće, zdravlja srca i šećera u krvi, čak može imati antikancerogena svojstva.
To je cvjetnica poznata po svojim jestivim sjemenkama. Uzgaja se u toplim i tropskim klimama, poput Afrike i Južne Azije. Ponekad se naziva i "ženski prst", bamija dolazi u dvije boje - crvenoj i zelenoj. Obje varijante imaju isti okus, a crvena kuhanjem pozeleni. Biološki klasificirana kao voće, bamija se općenito koristi kao povrće u kuhanju.
U Dom zdravlja bh. općine se za dan javilo 120 osoba sa istim simptomima. Oglasio se i Vodovod
Često se koristi u južnoameričkoj kuhinji i popularan je dodatak raznim jelima. Ipak, može imati sluzavu teksturu, što nekim ljudima nije privlačno. Iako nije jedna od najčešćih namirnica, bamija je prepuna hranjivih tvari.
Bogata hranjivim tvarima
Bamija se može pohvaliti impresivnim profilom hranjivih tvari.
Jedna šoljica (100 grama) sirove bamije sadrži:
- Kalorije: 33
- Ugljikohidrate: 7 grama
- Proteine: 2 grama
- Masti: 0 grama
- Vlakna: 3 grama
- Magnezij: 14% dnevne vrijednosti (DV)
- Folat: 15% DV
- Vitamin A: 14% DV
- Vitamin C: 26% DV
- Vitamin K: 26% DV
- Vitamin B6: 14% DV
Zaboravljene dobrobiti hrena napomenut će vas da ga ubacite u ishranu čim prije
Bamija je odličan izvor vitamina C i K1. Vitamin C je nutrijent topiv u vodi koji doprinosi vašoj cjelokupnoj imunološkoj funkciji, dok je vitamin K1 vitamin topiv u mastima poznat po svojoj ulozi u zgrušavanju krvi. Osim toga, bamija ima malo kalorija i ugljikohidrata te sadrži nešto proteina i vlakana. Mnogo voća i povrća nema proteina, što čini bamiju donekle jedinstvenom.
Sadrži korisne antioksidanse
Bamija sadrži mnogo antioksidansa koji su korisni vašem zdravlju. Glavni antioksidansi u bamiji su polifenoli, uključujući flavonoide i izokvercetin, kao i vitamine A i C.
Istraživanja pokazuju da prehrana bogata polifenolima može poboljšati zdravlje srca smanjujući rizik od krvnih ugrušaka i oksidativnog oštećenja. Polifenoli također mogu koristiti zdravlju mozga zbog svoje jedinstvene sposobnosti da uđu u vaš mozak i zaštite od upala. Ovi odbrambeni mehanizmi mogu pomoći u zaštiti vašeg mozga od simptoma starenja i poboljšati spoznaju, učenje i pamćenje, piše Dom i dizajn.
Može smanjiti rizik od bolesti srca
Visoki nivoi holesterola povezani su s većim rizikom od srčanih bolesti. Bamija sadrži gustu želatinastu tvar zvanu sluz, koja se može vezati za holesterol tokom probave, uzrokujući njegovo izlučivanje sa stolicom umjesto da se apsorbira u vašem tijelu.
Još jedna moguća dobrobit bamije za srce je njen sadržaj polifenola. Jedna četverogodišnja studija na 1100 ljudi pokazala je da su oni koji su jeli prehranu bogatu polifenolima imali niže upalne markere povezane sa srčanim bolestima.
Može imati antikancerogena svojstva
Bamija sadrži vrstu proteina koji se zove lektin, a koji može inhibirati rast ljudskih stanica raka. Jedna studija u epruveti na stanicama raka dojke pokazala je da lektin u bamiji može spriječiti rast stanica raka do 63 posto. Druga studija u epruveti na metastatskim stanicama melanoma miša otkrila je da ekstrakt bamije uzrokuje smrt stanica raka.
Imajte na umu da su ova istraživanja provedena u epruvetama s koncentriranim i ekstrahiranim komponentama bamije. Potrebno je više istraživanja na ljudima prije nego što se mogu izvući bilo kakvi zaključci.
Može smanjiti šećer u krvi
Održavanje zdravog nivoa šećera u krvi vrlo je važno za vaše cjelokupno zdravlje. Istraživanja na miševima pokazuju da konzumacija bamije ili ekstrakta bamije može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi. Istraživači su sugerirali da bamija smanjuje apsorpciju šećera u probavnom traktu, što dovodi do stabilnijeg odgovora šećera u krvi.
Ipak, bamija može interferirati s metforminom, uobičajenim lijekom za dijabetes. Stoga se ne preporučuje jedenje bamije onima koji uzimaju ovaj lijek.
Koristan za trudnice
Folat (vitamin B9) važan je nutrijent za trudnice. Pomaže u smanjenju rizika od defekta neuralne cijevi, koji utječe na mozak i kralježnicu fetusa u razvoju. Preporučuje se da sve žene u reproduktivnoj dobi konzumiraju 400 mcg folata svaki dan.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.