Voće je prskano opasnim hemikalijama: Ovako ih jedino nećete progutati

2
Radiosarajevo.ba
Voće je prskano opasnim hemikalijama: Ovako ih jedino nećete progutati

Pranje voća i povrća prije jela uobičajena je praksa u većini domova, ali nova istraživanja sugerišu da to možda neće biti dovoljno za uklanjanje potencijalno štetnih pesticida iz namirnica.

Stručnjaci s Poljoprivrednog univerziteta Anhui u Kini, upotrijebili su vrlo osjetljiv film kako bi proučili tragove hemikalija koje drugi testovi ne uspijevaju uočiti.

Pesticidi uzrokuju rak jetre

Vaterpolisti Hrvatske idu u finale: Čeka ih meč sa Srbijom

Testovi s jabukama i krastavcima, kao i drugom hranom poput račića i riže, otkrili su da pranje hrane nije eliminisalo tragove pesticida koji se povezuju s rakom jetre. Naučnici tvrde da su otkrićem došli do dokaza da je pranje voća i povrća nedovoljno, te predlažu guljenje hrane poput jabuka i krastavaca umjesto toga.

Za Nano Letters su rekli: "Rizik od gutanja pesticida iz voća ne može se izbjeći jednostavnim pranjem osim guljenjem. Vjerujemo da se guljenjem može učinkovito izbjeći opasnosti od pesticida u kori voća i u blizini epidermalne pulpe, čime se smanjuje vjerovatnost gutanja pesticida."

Sjemenke ovog voća često bacamo, a prema nekim istraživanjima su najzdravije na svijetu

Za novu studiju, istraživači su prskali voće koje su testirali pesticidima tiramom i karbendazimom. Zatim su ih oprali kako bi oponašali svakodnevnu praksu miliona porodica koje kupuju takve artikle svaki dan.

Međutim, koristeći svoj poseban film, pokazali su da pranje nije dovoljno za uklanjanje prisutnosti ovih pesticida koji se još uvijek mogu otkriti u niskim koncentracijama.

Zatim su ponovili studiju na drugoj hrani, uključujući krastavce, škampe, čili u prahu i rižu, što je dalo slične rezultate te je pokazalo da je i ta hrana kontaminirana pesticidima.

Voće sa najmanjom količinom šećera: Jedite koliko vam srce želi

U nekim studijama na životinjama pokazalo se da karbendazim povećava rizik od razvoja raka jetre. Visoka izloženost karbendazimu povezana je s glavoboljom, vrtoglavicom, mučninom i povraćanjem, kao i problemima kretanja.

Odvojene studije o pesticidima povezale su izloženost pesticidima s povećanim rizikom od raka kod ljudi. Jedna nedavna studija čak je tvrdila da pesticidi imaju veći utjecaj na karcinome poput Hopkinsovog limfoma, leukemije i raka mjehura nego pušenje.

Međutim, stručnjaci kažu da zdravstvene dobrobiti konzumacije voća i povrća uvelike nadmašuju rizike koje predstavlja konzumacija hrane sa zanemarivim količinama pesticida, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak