Vitalna nakon 50: Nutricionisti savjetuju šta žene trebaju jesti u zlatnim godinama

0
Radiosarajevo.ba
Vitalna nakon 50: Nutricionisti savjetuju šta žene trebaju jesti u zlatnim godinama

Prema prepoznatljivom nutricionistu Jasonu Ewoldtu, žene koje su prešle 50. godinu trebaju prilagoditi svoju prehranu kako bi povećale unos ključnih hranjivih tvari koje su izuzetno važne za suočavanje s najčešćim promjenama povezanim sa starenjem.

S obzirom na prirodne promjene u tijelu koje se javljaju s godinama, važno je zadovoljiti specifične prehrambene potrebe.

Jason Ewoldt, nutricionist s Mayo klinike, redovito pomaže ženama prilagoditi njihovu prehranu kako bi održale vitalnost tokom starijih godina.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Prema Ewoldtu, tri ključna nutrijenta važna za žene starije od 50 godina su:

Kalcij za očuvanje zdravih kostiju: S rizikom od osteoporoze koji raste s godinama, ženama je potrebno osigurati dovoljan unos kalcija. S obzirom na smanjenu sposobnost apsorpcije kalcija s godinama, tamno lisnato povrće i sok od narandže mogu poslužiti kao alternativni izvori. Preporučeni dnevni unos kalcija za žene starije od 50 godina iznosi 1200 miligrama.

Očistite svoj organizam: Odličan prijedlog za vikend detoksikaciju

Proteini za očuvanje zdravih mišića: Smanjenje tjelesne aktivnosti kod starijih žena može dovesti do gubitka mišićne mase. Unošenje dovoljno proteina može pomoći u smanjenju tog gubitka. Prehrambeni izvori proteina uključuju soju, kvinoju, jaja, mliječne proizvode, orahe, sjemenke i grašak. Preporučeni unos proteina za žene starije od 50 godina je 1 do 1,5 grama po kilogramu tjelesne težine.

Vitamin B12 za optimalnu funkciju mozga: S godinama, sposobnost apsorpcije nutrijenata, uključujući vitamin B12, može opadati. Vitamin B12 je ključan za održavanje zdrave funkcije mozga. Preporučeni dnevni unos za žene starije od 50 godina je 2,4 mikrograma, a izvori uključuju jaja, mlijeko, nemasno meso, ribu i obogaćene namirnice poput žitarica.

Jason Ewoldt pruža tri savjeta za pomoć ženama starijim od 50 godina u ostvarivanju optimalne prehrane:

Odaberite neprerađene namirnice: Fokusiranje na cjelovite žitarice, voće i povrće pomaže održati zdravlje pod kontrolom.

Održavajte hidrataciju: Redovito pijenje vode, čak i kada niste žedni, važno je za opće zdravlje. Nošenje boce vode i pijenje vode uz svaki obrok preporučuje se.

Uspostavite redovite obroke: Planiranje obroka u isto vrijeme svaki dan može pomoći u održavanju uravnotežene prehrane, piše Story.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak